Mer pengar ska göra energiforskning jämställd

2016-12-16 13:41  
Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Christine Olsson / TT

Regeringen föreslår att mer pengar ska satsas på forskning och innovation inom energiområdet. Energiministern hoppas att det ska leda till ökad jämställdhet.

Regeringen överlämnar under fredagen sin proposition om forskning och innovation på energiområdet till riksdagen. Den innebär en höjning av anslagen till området med 620 miljoner kronor mellan 2017 och 2020.

Målsättningen är att satsningen ska främja tillväxt och export i omställningen till ett energisystem baserat på förnybara energikällor.

– Många lösningar vi utvecklar kommer att bli efterfrågade globalt i världen. När vi tar med oss ett stort antal företag skapar vi nya möjligheter till utveckling i andra länder och nya jobb i Sverige, sa energiminister Ibrahim Baylan.

Regeringen hoppas också att satsningen ska leda till ökad jämställdhet inom energisektorn. Men hur det ska gå till är oklart.

– Jag vill att man tar ansvar för det på alla nivåer, sa Ibrahim Baylan och berättade att hans 4-5 första paneldebatter som energiminister uteslutande bestod av män.

– I längden är det en strategisk fråga. Jag tror att det är en brist om det är enkönat i energisektorn. Konkurrens om kompetens kommer att bli en nyckelfråga och då begränsar man sig om man vänder sig till halva befolkningen, sa han.

Energiministern tryckte också på vikten av att den forskning och utveckling som sker på energiområdet görs utifrån en helhetssyn.

– Där kan man jämföra med tyska Energiwende där man har fokuserat på generering av elektricitet vilket har lett till konsekvenser för transmission och marknadsdesign.

Men några konkreta exempel på vilken forskning och utveckling som behövs ville energiministern inte ge. Det blir Energimyndighetens sak att ta ställning till.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt