Energi

Mer kött på faten tufft för reningsverken

Jämfört med år 2000 äter vi nästan sex kilo mer kött per person och år. Resultatet blir att vi kissar ut mer kväve som måste tas om hand i reningsverken. Foto: Uweumstätter
Susanne Tumlin. Foto: Ulrika Wahlström

Mängden kväve som når reningsverken via avloppsvattnet ökar. Orsaken är att vi äter alltmer kött. Ryaverket i Göteborg bygger nu ut för att öka reningskapaciteten.

Publicerad

Övergödningen i Östersjön hotar det känsliga innanhavet. Kväve är ett av de ämnen som ligger bakom. Alla reningsverk som är gjorda för fler än 10 000 personer måste därför kväverena vattnet innan det förs vidare ut i havet.

Under senare år har mängden kväve som flödar in i reningsverken via avloppen ökat markant. Det konstaterar Susanne Tumlin, utvecklingsingenjör på Gryaab i Göteborg, efter att ha studerat mätdata för Ryaverket 20 år bakåt i tiden.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här