”Mer fördelaktigt att leasa solceller”

2015-06-09 07:58  

Att leasa solceller är populärt i USA. Nu nappar svenska Afa Fastigheter på den nya affärsmodellen med en hyrd anläggning på taket.

Solcellerna på taket ska producera 58 000 kWh per år i 20 års tid. Men Afa Fastigheter behöver varken bekymra sig om installation eller drift och underhåll. I stället hyr företaget anläggningen och betalar en fast månadsavgift till energiföretaget Eneo Solutions. Affären är den första i sitt slag i Sverige enligt de båda företagen.

- Jätteroligt, vi vill ligga i framkant. Vi har en längre period utvärderat hur vi kan producera solenergi på flera tak i våra fastigheter. Leasing är den lösning som passar oss bäst, säger Ulrika Rydén, energi och hållbarhetsansvarig på Afa Fastigheter.

Anläggningens storlek är anpassad för att täcka baslasten för den K-märkta fastigheten på Södermalm i Stockholm. På så vis kommer man alltid att ha avsättning för den el som produceras, och ingen el ska matas in på elnätet. De cirka 350 kvadratmeter stora solpanelerna har effekten 60 kW, och årsproduktionen på 58 000 kWh täcker ungefär 15 procent av byggnadens elbehov.

Bygglovet har precis blivit godkänt, och i månadsskiftet augusti-september startar bygget. Den fasta månadsavgiften är hemlig, och Ulrika Rydén berättar att anledningen till att företaget satsar på solenergi inte är lönsamheten i första hand utan miljö och hållbarhet.

- Men vår uppfattning är att det är mer fördelaktigt att leasa än att investera i egna solceller, säger Ulrika Rydén.

Eneo Solutions grundades i början av år 2013 med inspiration från amerikanska företag som haft stora framgångar med leasingavtal för grön energi.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL