..men fler och större ska det bli

2010-10-12 23:00  
Så här kommer Gillbergs metanolfabrik att se ut.

Björn Gillberg planerar nu sin andra metanolfabrik. Den ska ligga i Kumla, och vara tre gånger större än den som projekteras i Hagfors.

Miljökämpen Björn Gillberg planerar ytterligare en metanolfabrik. Denna gång i Kumla. Hans första planer gällde en fabrik i Hagfors. </p> <p>Den nya fabriken är tänkt att placeras i anslutning till avfallsföretaget Sakabs anläggning i Kumla. </p> <p>- Och den är ungefär tre gånger större än den i Hagfors, räknat efter bränsleproduktion, säger Björn Gillberg, vd och grundare för Värmlandsmetanol. </p> <p>I Kumla ska det produceras 250 MW metangas och metanol (plus 50 MW fjärrvärme) och i Hagfors ungefär 80 MW metanol. Denna gång samarbetar Gillbergs Värmlandsmetanol med företagen Sakab, Eon, Peab och Kumla kommun. </p> <p>Tillsammans genomför bolagen en förstudie, som ska vara klar inom ett år. Om den faller väl ut avser bolagen att bilda ett konsortium för det fortsatta projektet. Någon tidsplan vill inte Gillberg avslöja. </p> <p>- Det är för svårt att sia om ännu. Men det är klart att det är önskvärt att fabriken ska vara i drift 2020 när det nya EU-direktivet träder i kraft. </p> <p>Direktivet föreskriver att EU ska använda minst 10 procent förnybara drivmedel år 2020.</p> <p>Gillberg vill inte försöka uppskatta investeringskostnaden.</p> <p>- Den är så pass svår att beräkna. Men det är klart att det handlar om mer än de 3 miljarder kronor vi beräknar för fabriken i Hagfors.</p> <p>Gillberg har haft problem med finansieringen av fabriken i Hagfors. Men han är inte orolig för det nya Kumlaverket. </p> <p>- Vi har en av Europas största energiaktörer. Och då borde inte investeringen bli något problem, säger han.</p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt