Mekaniska träd ger el när de vajar för vinden

2016-02-03 15:29  

Små nakna träd, utan löv, byggda i elektromekaniska material fungerar som vindkraftverk på platser där man inte vill bygga stora snurror.

Den nya metoden att utvinna elenergi från vinden studeras nu vid Ohio State University. Och forskarna tittar även på hur broar och byggnader som rör sig i vinden skulle kunna generera el.

Men i första hand är det artificiella träd som studeras. Träden behöver inte ens löv, de kan i princip utgöras av en stam med en gren som sticker ut från den.

Forskarna med Ryan Harne i spetsen har noterat hur även svaga vindar sätter ett träd byggt av ett elektromekaniskt material som pvdf i sådana vibrationer att det genererar spänningen 0,8 volt trots att man knappt observerar att trädet rör sig.

Vid högre vindstyrkor, när trädet vajar i vinden och högfrekvent energi omvandlas till lågfrekvent rörelse mer än fördubblades spänningen.

Forskarna tänker sig inte dessa träd som energiskogar, utan snarare uppsatta vid enskilda platser för att exempelvis driva sensorer som ska mäta rörelserna i exempelvis broar eller byggnader. På så vis får vinden som utsätter konstruktioner för krafter som kan skada dem också driva sensorerna som behövs för att hålla koll på eventuella skador.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt