Medicin i avloppet gör abborre tuff och asocial

2013-02-15 13:25  
Tomas Brodin är forskare vid Umeå universitet.Johan Gunséus/Synk

Abborrar som simmar i vatten vid tätbebyggda områden tvångsmedicineras med antidepressiva läkemedel. Resultatet blir tuffa och asocila fiskar som äter mer än normalt - ett beteende som kan få allvarliga ekologiska konsekvenser. Det visar forskning vid Umeå Universitet.

Vildfångade abborrar som simmar utanför svenska reningsverk har upp till 23 läkemedel i sina kroppar. Det visade forskare vid Umeå universitet för ett år sedan.  Av de i "tio-i topp" fanns fem antidepressiva läkemedel.

Nu har Tomas Brodin och hans kolleger undersökt hur den ofriviliga medicineringen påverkar abborren. Resultatet visar bland annat att fiskar som simmade i vattnen med samma koncentrationer av läkemedlet Oxazepam (Sobril) som uppmättes i vattendrag i tätbefolkade områden ändrar sitt beteende.

- Normalt sett är abborrar skygga och jagar i stim. Det är en känd strategi för överlevnad och tillväxt. Men de som simmat i Oxazepam blev betydligt tuffare, säger ekologen Tomas Brodin vid Umeå universitet.

I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science konstaterar han och hans kolleger att fiskarna blir modigare och mindre sociala. De lämnar stimmet och söker mat på egen hand. Dessutom äter de mer och snabbare, något som enligt forskarna riskerar att rubba den ekologiska balansen.

-I vatten där fisk börjar äta mer effektivt kan det till exempel påverka artsammansättningen. I förlängningen kan det leda till oväntade effekter som ökad risk för algblomning, säger Tomas Brodin.

Att läkemedel passerar genom dagens reningsverk är ett globalt problem. Sedan tidigare finns oron över att antibiotikarester i renat avloppsvatten ska driva på utvecklingen av resistenta bakteriestammar. Till det kommer nu de tidigare okända förändringar i beteenden hos fisk, med ekologiska konsekvenser som följd.

-Lösningen på problemet är inte att sluta medicinera sjuka människor utan att försöka utveckla reningsverk som klarar av att fånga upp miljöfarliga läkemedel, säger miljökemisten Jerker Fick vid Umeå universitet.

Forskare vid KTH arbetar just nu med att utveckla ett kostnadseffektivt reningssteg för läkemedel.

-Beslutar myndigheterna att reningsverk måste installera ett extra reningssteg för läkemedel ska vi kunna sätta en designmanual i handen på dem, säger Berndt Björlenius.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt