MAX lV-tvist går mot sin lösning

2012-07-16 13:05  
Så här är det tänkt att Max IV ska se ut när labbet invigs 2014-2015. Illustration: Fojab och Snøhetta

Lunds universitet och ML4 är överens. Den omdebatterade hyran har reglerats och ovissheten om att priset ska braka loss tycks vara under kontroll.

”Lunds universitet och Fastighets AB ML4 har nu en överenskommelse om ett 25-årigt hyresavtal gällande helheten för MAX IV och formerna för uppförandet”, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Den nya byggnaden MAX IV som diskussionen kretsat kring väntas vara färdigt och inflyttningsbart andra halvåret 2015.

Lunds universitet väntar sig att skjuta till med 100 miljoner kronor per år i hyra till ML4.

”MAX IV som byggs i Lund kommer att bli den synkrotronljusanläggning i världen med i särklass bäst teknisk och vetenskaplig prestanda, och kommer att sätta standard för nya, liknande anläggningar i världen de närmaste decennierna”, skriver Lunds universitet i pressmeddelandet.

Max IV

Max IV får den största så kallade lagringsringen hos Max-lab. Omkretsen blir hela 528 meter. Den används för att skapa synkrotronljus som kan användas för att studera egenskaper hos material.

Första provkörningen av en av anläggningens elektronkanoner gjordes i januari 2012. Enligt den ursprungliga planen skulle Max IV stå klart 2015. Bakom Max IV står ett konsortium med många finansiärer, bland annat Vinnova.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt