Maud Olofsson: Nu är jag lugn!

2010-10-22 12:40  
Göran Hult, talesperson för Fortum, Jonas Abrahamsson, ny koncernchef för Eon Sverige, näringsminister Maud Olofssonoch Torbjörn Wahlberg, vice vd Vattenfall. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

UPPDATERAD Näringsminister Maud Olofsson litar på lugnande besked om att kärnkraften är igång om en månad - trots att hälften av reaktorerna är ur drift när vintern redan dragit in över Sverige.

Senast i slutet av november ska alla de svenska kärnreaktorerna vara igång igen.

Den informationen fick näringsminister Maud Olofsson på torsdagen och med det lät hon sig nöja.

Maud Olofsson hade kallat in de tre kärnkraftsbolagen Eon, Fortum och Vattenfall till ett möte på torsdagen för att försäkra sig om att inga kärnreaktorer kommer att vara stängda i vinter till följd av försenade revisioner.

Förra året startade elbolagen den årliga ”servicen” för sent. När tidsplanen sprack fanns det inga marginaler att ta till utan flera kärnkraftverk blev stillastående under årets kallaste månader.

Resultatet blev tokrusning för elpriset vilket kostade villaägare med rörliga prisavtal flera tusen kronor extra i månaden.

Och situtationen i år är inte mycket annorlunda än förra året vid den här tiden.

I helgen kommer hälften av kapaciteten att vara ur spel helgen efter att Oskarshamn 2 ställs av för en månadslång service.

Det tre inkallade elbolagsdirektörerna Göran Hult på Fortum, Jonas Abrahamsson på Eon och Torbjörn Wahlborg på Vattenfall gav inga bindande löften till näringsministern.

Men sade att de reaktorer som nu står stilla bör vara igång igen under november och att de ska göra vad de kan för att hålla en stabil elproduktion i vinter.

Och näringsministern var nöjd med det beskedet.

- Vi har haft bra samtal och nu känner jag mig lugn med att våra elproducenter kommer att göra allt som står i deras makt för att den situation vi hade på elmarknaden i fjol inte ska upprepas, sa Maud Olofsson efter mötet.

Tidigare i veckan stod fem av de tio svenska kärnreaktorerna stilla – två i Oskarhamn, två i Forsmark och en i Ringhals, samtidigt som den tredje Ringhalsreaktorn bara gick för halv maskin.

I och med att de två största reaktorerna stod stilla – Oskarshamn 3 och Forsmark 3 – innebar det att svensk kärnkraft bara producerade på 40 procent av sin förmåga.

I går förbättrades läget något när Oskarsham 1 åter togs i drift.

Men fortfarande är fyra reaktorer avställda och på söndag tas Oskarshamn 2 ur drift för revion i fyra veckor fram till den 24 november.

På måndag den 25 oktober kommer Forsmark 3 in på nätet igen enligt plan. En vecka senare, den 3 november, ska även Forsmark 2 leverera el igen.

Den 12 november är det dags för Oskarshamn 3 att gå igång, den 22 november ska Ringhals 1 in på nätet och den 24 kommer Oskarshamn 2 tillbaka efter årlig revision.

Om allt går som planerat vill säga.

De svenska kärnkraftsverkens historia är de senaste åren full av krånglande återstarter och osvuret är bäst.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt