Måttligt intresse för svensk clean tech

2007-11-21 08:32  

- Svensk clean tech är intressant, men intresset från amerikanska investerare är måttligt. Det sa Bernie Bulkin från det amerikanska riskkapitalbolaget Vantage Point när han besökte Stockholm på tisdagen.

Sju amerikanska riskkapitalbolag var anmälda till Kista Cleantech Venture Day. Fem var på plats.

Det förvånar inte Bernie Bulkin. Det geografiska avståndet är en begränsning, menar han. Trots internet och videokonferenser vill investerarna helst göra affärer på nära håll.

- Om jag driver ett riskkapitalbolag i Kalifornien eller Boston så råder det ingen brist på intressanta företag och möjliga affärer. Det stora problemet är bristen på tid.

- Att åka till ett styrelsemöte i Silicon Valley kan ta tre timmar, ett möte i Stockholm kan handla om tre dagar.

Enligt Bernie Bulkin är det också viktigt att hitta lokala partners, som är uthålliga och har bra kontakter.

När Vantage Point i januari i år gick in i svenska Chemrec – som utvecklat en teknik för att utvinna energi ur svartlut - valde man att investera tillsammans med Volvos riskkapitalbolag Volvo Technology Transfer (VTT)

- Vi väljer dem vi samarbetar med noggrant. VTT är ett företag som vi arbetat ihop med under lång tid och fått förtroende för, det var en garanti för att ge sig in i Chemrec.

Att ha en lokal partner hjälper också för att överbrygga de skillnader som finns mellan amerikanskt och svenskt ledarskap.

- Svenska chefer har ett mer nedtonat sätt, här finns inte ”the rock star CEO” (rockstjärne-chefen) som man kan träffa på i Silicon Valley. Men det kan leda till att amerikaner tror att svenskarna saknar självförtroende.

Svensk skattelagstiftning gör också att de modeller med aktieoptioner som ofta används för att locka kompetenta personer till styrelser och ledning i nystartade amerikanska företag inte fungerar särskilt bra i Sverige.

- Dessutom finns det fortfarande amerikanska riskkapitalister som undrar hur jag kan göra affärer i ett socialistiskt land, säger Bernie Bulkin.

Trots de hinder som existerar för att kapitalet ska ta sig över Atlanten anser han att Sverige tillsammans med Tyskland och Storbritannien tillhör de intressantaste europeiska länderna att investera i.

För Vantage Point och Bernie Bulkin – som är stationerad i London - är Chemrec förmodligen inte den sista clean tech-affären på svensk mark.

- Vi tittar på flera företag, säger han, utan att vilja nämna några namn.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt