Mats-Eric Nilsson: Ät mindre i stället

2009-05-05 23:00  
Mats-Eric Nilsson varnar för light­produkter fulla av tillsatser. Foto: Thomas Forsberg

Succéförfattaren Mats-Eric Nilsson startade en stor debatt om tillsatser i maten med boken Den hemlige kocken och uppföljaren Äkta vara. Han ser inga fördelar med konstgjorda sötningsmedel.

Varför används konstgjorda sötningsmedel som sukralos?
– Grunden är att många konsumenter vill undvika vanligt socker. Livsmedelsbranschen har därför hittat nya sätt att byta ut sockret på konstgjord väg. Ofta med tillsatser som ger mycket större sötma än naturligt socker.

Ökar användningen av konstgjorda sötningsmedel?
– De har absolut blivit vanligare de senaste decennierna. Nu efter den debatt om tillsatser, som jag har varit med om att dra i?gång, så har intresset för naturliga råvaror ökat på bekostnad av lightprodukterna. Men jag har inga siffror på om det innebär att sötningsmedlen blivit mer svårsålda.

Finns det något som är bra med sötningsmedel?

– Jag kan inte svara för hur det är för personer som inte får äta socker av medicinska skäl. Men för normalkonsumenten ser jag inga fördelar.

Hur ska man agera som konsument?
– Det här är mitt budskap till dem som vill minska på sockret: Ät mindre av produkter som innehåller socker i stället för att försöka få i dig samma nivå av sötma på konstgjord väg.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt