Energi

Mats-Eric Nilsson: Ät mindre i stället

Mats-Eric Nilsson varnar för light­produkter fulla av tillsatser. Foto: Thomas Forsberg

Succéförfattaren Mats-Eric Nilsson startade en stor debatt om tillsatser i maten med boken Den hemlige kocken och uppföljaren Äkta vara. Han ser inga fördelar med konstgjorda sötningsmedel.

Publicerad

Varför används konstgjorda sötningsmedel som sukralos?
– Grunden är att många konsumenter vill undvika vanligt socker. Livsmedelsbranschen har därför hittat nya sätt att byta ut sockret på konstgjord väg. Ofta med tillsatser som ger mycket större sötma än naturligt socker.

Ökar användningen av konstgjorda sötningsmedel?
– De har absolut blivit vanligare de senaste decennierna. Nu efter den debatt om tillsatser, som jag har varit med om att dra i?gång, så har intresset för naturliga råvaror ökat på bekostnad av lightprodukterna. Men jag har inga siffror på om det innebär att sötningsmedlen blivit mer svårsålda.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här