Energi
Mats-Eric Nilsson: Ät mindre i stället
Mats-Eric Nilsson varnar för lightprodukter fulla av tillsatser. Foto: Thomas Forsberg
Succéförfattaren Mats-Eric Nilsson startade en stor debatt om tillsatser i maten med boken Den hemlige kocken och uppföljaren Äkta vara. Han ser inga fördelar med konstgjorda sötningsmedel.
Varför används konstgjorda sötningsmedel som sukralos?
– Grunden är att många konsumenter vill undvika vanligt socker. Livsmedelsbranschen har därför hittat nya sätt att byta ut sockret på konstgjord väg. Ofta med tillsatser som ger mycket större sötma än naturligt socker.
Ökar användningen av konstgjorda sötningsmedel?
– De har absolut blivit vanligare de senaste decennierna. Nu efter den debatt om tillsatser, som jag har varit med om att dra i?gång, så har intresset för naturliga råvaror ökat på bekostnad av lightprodukterna. Men jag har inga siffror på om det innebär att sötningsmedlen blivit mer svårsålda.