Maskros gör bilen miljövänlig

2011-05-23 09:28  

I jakten på nya miljövänliga bilmaterial riktar Ford nu blickarna mot maskrosor. Ogräset kan vara nyckeln till hållbara och miljövänligare plastdelar i bilar.

Den mjölkvita, lite klibbiga, substans som sipprar ut från rötterna hos maskrosor kan användas för att tillverka naturgummi. Det har forskare vid Ohio State Universtity upptäckt. Tillsammans med biltillverkaren Ford undersöker de nu möjligheten att använda materialet för att förstärka styrkan hos plast, som i sin tur används i golvmattor, klädsel och mugghållare.

- Maskrosor har potential att fungera som ett naturligt alternativ till syntetiskt gummi i våra produkter, kommenterar Angela Harris, forskningsingenjör hos Ford.

Forskarna använder sig av den ryska maskrosen Taraxacum kok-saghyz som odlas vid Ohio state university.

- Det är en märklig syn att se ogräs växa i perfekta rader i ett växthus, men maskrosorna kan vara nästa hållbara material i våra bilar.

Sittdynor av sojaskum, bilklädsel av plast fylld med vetestrån och ljuddämpande material av återvunnen bomull från jeans är andra exempel på företagets investering i hållbara material för sina fordon.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Maskros

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt