Marockos jättelika solblomma invigd

2015-12-28 08:30  

Öknar runt om på jorden tar emot mer solenergi varje dag än mänskligheten förbrukar på ett år. Nu är världens hittills mest ambitiösa försök att tygla denna jättekraft invigt.

Marocko importerar än så länge det mesta av sin energi från i första hand Spanien. Och mycket av den är fossil. Men det ska det bli ändring på, tycker kung Mohammed VI, som på söndagen invigde världens största solkraftssatsning.

Den ligger bortom Atlasbergen, där den stekheta landsvägen från Marrakesh löper rätt ut i sandhavet. Vid ökenstaden Ouarzazate, kallad ”porten till Sahara”, startar nu solkraftsparken Noor 1.  (Se film om solkraftsparken från Världsbanken här ovanför).

Fullt utbyggd ska Noor vara den viktigaste pusselbiten för att Marocko redan 2020 ska få nästan hälften av sin el från förnybara källor.

Ännu är bara första fasen klar, men den imponerar redan.

– Oavsett om man är ingenjör eller inte blir man som besökare slagen med häpnad, säger Paddy Padmanathan, som arbetar för den saudiska operatören Acwa Power, till BBC.

– Motsvarande 35 fotbollsplaner med jättelika parabolspeglar riktade mot skyn.

På datorsimulationer publicerade på internet ser solparken ut som en gigantisk silverblomma.

Och det är bara första halvan av systemet. Även om det sällan är mulet i Sahara går ju solen ner även där. Men då har energi från speglarna hettat upp jättelika sandcisterner, och värmen kan sedan användas för elförbrukning efter mörkrets inbrott.

Att sätta upp en halv miljon, tolv meter höga, speglar i öknen kostar en del. Och det är som sagt bara första fasen. Noor 2 och 3 ska tas i drift 2017, och först med Noor 4 är anläggningen klar.

Den totala kostnaden anges till nio miljarder USA-dollar, 75 miljarder kronor. Mycket av pengarna kommer från internationella källor, såsom Europeiska investeringsbanken (EIB) och Världsbanken.

London-tidningen The Guardian rapporterar att kungen beordrat att solelen inte ska bli dyrare i konsumentledet. Miljöminister Hakima el Haité påpekar att även de fossila bränslen som används i dag är subventionerade, och att soltekniken bara blir billigare och billigare.

– Vi är övertygade om att klimatförändringarna är en chans för vårt land, säger hon till BBC.

Vad det lider räknar hon med att kunna vända flödet i ledningarna från Spanien, så att Marocko exporterar el till Europa i stället för tvärtom.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt