Margarin innehöll lösningsmedel

2014-06-16 11:20  

Livsmedelsverket har hittat rester av lösningsmedel i Coops bordsmargarin ”Coop Lätt Bordsmargarin”. Coop återkallar därför produkten.

Det har länge förekommit rykten om att margarin kan innehålla rester av lösningsmedel, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Därför valde myndigheten att göra en undersökning för att ta reda på hur det ligger till. Vanliga smörgåsfetter från de stora märkena inhandlades i butik och testades i laboratorium.

I Coops bordsmargarin hittades halter av isopropanol och metanol som låg över gränsvärdena.

Högst halter fanns av isopropanol, 63,7 milligram per kilo margarin, jämfört med gränsvärdet 10 milligram per kilo. Metanol fanns som mest i mängden 16,8 milligram per kilo margarin, men endast 10 milligram är tillåtet.

-Det är företagen som ansvarar för att deras produkter är säkra och vi tycker självklart att det är allvarligt att Coop i det här fallet inte har haft bättre kontroll, säger Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

De övriga produkterna som testades innehöll mycket låga halter av lösningsmedel.

Livsmedelsverket konstaterar att inga av halterna som upptäcktes är farliga för hälsan och tycker att människor lugnt kan fortsätta äta smörgåsmargarin.

-Vi har hittat rester av lösningsmedel som överskrider gränsvärden i en produkt. Men trots det innebär det inte någon fara för hälsan. Man skulle behöva äta kilovis varje dag för att komma upp i skadliga nivåer, säger Martin Lindblom.

Coop har återkallat bordsmargarinet och stoppat försäljningen av det. På sin hemsida skriver företaget att en utredning har startats tillsammans med leverantören för att ta reda på vad som har hänt.

Livsmedelsverket kommer att följa upp vilka åtgärder som Coop vidtar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt