Energi

”Mänskliga faktorn räddade Forsmark”

Johan M. Sanne

DEBATT. Trots felaktig information från paneler och instrument lyckades kontrollrumspersonalen förstå vad som hänt. De kopplade manuellt in 70kV-nätet och kunde förhindra att härden i Forsmark skadades men erfarenheterna av den positiva mänskliga faktorn har inte tagits tillvara, skriver Johan M. Sanne.

Utredningen av incidenten i Forsmark 2006 tog inte tillvara erfarenheterna av den positiva mänskliga faktorn och analyserade inte orsakerna till brister i konstruktion och design, vilket leder till kvarstående risker, skriver säkerhetsforskaren Johan M. Sanne.

En felkoppling i ett externt ställverk slog ut anslutningen till 400 kV-nätet och orsakade snabbstopp i reaktor 1. Anslutningen till 70kV-nätet och de interna nödkylsystemen slogs ut på grund av bristfällig konstruktion av kärnkraftverkets interna elsystem. Kylvattennivån i reaktorn sjönk med nära två meter. Trots felaktig information från paneler och instrument lyckades kontrollrumspersonalen efter 22 minuter förstå vad som hänt. De kopplade manuellt in 70kV-nätet och kunde därmed förhindra att härden skadades.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här