Många små kraftverk skapar jätte

2012-11-16 14:20  
Grafik: Jonas Askergren/Vattenfall

BERLIN. Några vindkraftverk här, några solceller där. En röra av små elproducenter blir ett virtuellt kraftverk när de kopplas ihop. I Tyskland växer de i antal och gör elnätet smartare.

Det råder en tyst men koncentrerad stämning i kontrollrummet hos Vattenfall i utkanten av Berlin. Vid sina skärmar övervakar en handfull operatörer fjärrvärmenätet.

Sedan två år tillbaka har de dessutom ett nytt slags nät att hålla koll på. Trådlöst ihopkopplade bildar 35 värmepumpar och mindre anläggningar för el och värme ett virtuellt kraftverk.

– Med det löser vi flera problem som uppstår i näten när andelen förnybar energi ökar, säger Frank Zander, chef för området energi vid Vattenfall Värme i Berlin.

Han visar diagram över hur energin från vindkraften åker upp och ner beroende på hur mycket det blåser. Det är svårt att göra säkra prognoser. Blåser det riktigt hårt kan nätet inte ta emot all el.

Här kommer det virtuella kraftverket in i bilden. Det kan ta hand om överskottet genom att systemet säger åt värmepumparna att börja jobba. Energin lagras som varmvatten. Eftersom det råder överskott är elen billig.

Blir det plötsligt stiltje och därmed brist på el i nätet aktiveras i stället de kombinerade anläggningarna för el och värme, som är vanliga i tyska fastigheter. De börjar leverera el, som kan säljas till ett högre pris för att täcka underskottet.

För att kommunicera med kontrollrummet har varje elvärmeverk och pump försetts med en liten box med antenn. Via mobilnätet med-delar de sin status var 15:e sekund.

Systemet leverera 200 MW och omfattar 150 000 hushåll i Berlin och Hamburg.

Men ambitionen är att öka antalet inkopplade kraftverk från dagens 35.

– Systemet klarar upp till 25 000 och målet är att sprida det i hela Tyskland, säger Frank Zander.

Bara it-systemet, som sköter kommunikation och samordning, har kostat cirka 35 miljoner kronor att utveckla. Vattenfall har också inlett samarbete med flera tillverkare av elvärmeanläggningar och värmepumpar så att dessa kan kopplas in till det virtuella kraftverket samtidigt som de installerats i en fastighet.

Vattenfall är inte ensamt om att driva ett virtuellt kraftverk. I Tyskland ökar intresset. Sedan årsskiftet får producenter av förnybar el en extra bonus om de säljer sin el på en börs.

I februari började det första virtuella kraftverket att sälja el på elbörsen i Leipzig. Det drivs och har utvecklats av energiföretaget RWE i samarbete med Siemens. Om tre år ska dagens kapacitet på 20 MW vara uppe i 200 MW.

Även i München finns ett virtuellt kraftnät som låter det lokala energibolaget samordna flera kraftkällor, bland annat en vindkraftspark.

Organisationen Gesy i Berlin  samlar små elproducenter för att de tillsammans kan sälja sin el på elbörsen.

Förutom i Tyskland finns virtuella kraftverk främst i Danmark, USA och Japan.  Vattenfall har enligt Frank Zander tagit idén ett steg vidare genom att koppla ihop det med värmesystemet.

Läs också:

Läs mer: Så får de bukt med bråkig el

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt