Många droppar små blir farlig bränsle-å

2014-10-09 10:41  
Små spill vid tankningen av en bil ger större effekter än vad man tidigare trott. Foto: TT

En bränsledroppe som spills här och där vid tankställena gör betydligt större skada än vad man hittills trott.

Forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health har utvecklats en matematisk modell och genomfört experiment som visar att små spill vid tankningen av en bil ger större effekter än vad man tidigare trott.

Oljebolag och mackägare har ansträngt sig hårt för att se till att bränslecisternerna under bränslepumparna inte läcker. Men vad få räknat med är de enstaka droppar som spills på marken av dem som tankar, och som ser ut att dunsta bort rätt fort.

Markus Hilpert vid Johns Hopkins säger att under en tioårsperiod hamnar omkring 1500 liter bränsle i droppform på marken.

Även om bara några få procent av de skadliga ämnena tar sig ner i jorden under stationen bidrar de till att förgifta marken.

Tankställen tenderar att bli allt större och innehålla allt fler pumpar. De byggs många gånger i närheten av bebyggda områden där jord och grundvatten kan påverkas.

- I den bästa av världar ser man till att undvika spill helt, säger Markus Hilpert. Men om spill ändå uppstår är det viktigt att se till att den förorenade marken skyddas från regnvatten som för vidare gifterna via avloppsbrunnar till närliggande mark och slutligen till dricksvattentäkter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bensintank

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt