Malmö testar två svenska Stirlingkraftverk

2009-04-29 13:55  

Malmö stad köper in två stycken solkraftverk med Stirlingmotorteknik och ställer upp i Sege Park. Det är Ripasso i Sibbhult och Cleanergy i Åmål som får visa upp sina respektive solkraftverk.

Malmö stad har beslutat att testa varsin anläggning från båda företagen som en del av satsningen Solar City Malmö, rapporterartidningen Byggvärlden i dag.

Per-Arne Nilsson på miljöförvaltningen i Malmö berättar att staden är intresserad av studera tekniken kring solkraftverken och dess möjligheter närmare. Dessutom är satsningen att sätt att ge de nyetablerade företagen möjlighet att ha en referensanläggning att visa upp.

– Precis som det nu finns planer på vindkrafttillverkning i Göteborgsregionen skulle vi gärna se att det blev tillverkning av solenergianläggningar. Kopplingen till Kockums är naturligtvis intressant, säger Per-Arne Nilsson till Byggvärlden.

Båda solkraftverken är uppbyggda efter samma principer - en solspegel koncentrerar solvärmen till en Stirlingmotor som sitter upphängd framför spegelns centrum.

Stirlingmotorn, som drivs av värme utifrån, går igång av solvärmen och driver en generator som alstrar elektriskt ström.

Det är två nybildade svenska företag som nu ska bygga upp tillverkning av solkraftverk i stor skala - Cleanergy som håller på att bygga en fabrik i Åmål och Ripasso som ska ha sin tillverkning i Sibbhult i Skåne, i Scanias gamla motorfabrik.

Båda Stirlingmotorerna har sitt ursprung i Malmö hos företaget United Stirling, som numera ägs av Kockums.

Läs hela artikeln i Byggvärlden här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kockums Cleanergy

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt