Energi

Målet: Dammsugare skakar liv i Östersjön

Undervattensenheten sänks ner till en ackumulationsbotten på 113 meters djup. Sedimentet som sugs upp sorteras i en trekammarbrunn, 20 meter under vattenytan. Foto: Jörgen Appelgren
Bengt Simonsson leder utvecklingen av en ny miljöteknik där ackumulationsbottnar ska dammsugas och materialet bli råvara till biogas och handelsgödsel. Foto: Jörgen Appelgren

Går det att rädda Östersjön genom att dammsuga syrefria bottnar? Och bekosta hela kalaset genom att göra biogas och handelsgödsel av det borttagna sedimentet? I veckan startar test av en ny tekniklösning på 113 meters djup utanför Oxelösund.

Publicerad

Dammsugarmunstycken som sveper över syrefria bottnar och suger upp det översta sedimentlagret, sorterar det i en trekammarbrunn och lagrar det i stora säckar i väntan på fartyg som hämtar upp materialet. Så ser en ny ingenjörslösning på Östersjöns problem ut. Bakom den nya tekniken ligger miljöteknikföretaget Teknikmarknad.

– Organiska material som bryts ner på så kallade ackumulationsbottnar förbrukar syre och då får man syrefria bottnar. Genom att ta bort det översta lagret ökar vi förutsättningarna för att syrehalterna ökar, säger Bengt Simonsson på Teknikmarknad.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här