Energi

Mälaren full av mikroskräp

Fiber troligen av plast från Kungsör.

Vattnet i Mälaren innehåller stora mängder mikroskräp. Det visar en första studie i sjön som ger dricksvatten till två miljoner människor.

Publicerad

Tidigare studier har visat att stora koncentrationer fiberpartiklar, som inte hör hemma i vattnet naturligt, flyter runt i Östersjön. Nu har liknande mätningar för första gången gjorts i Mälaren.

-Resultaten pekar på att halterna i Mälaren är något högre än i Östersjön. Som mest uppmätte jag 28 fiberpartiklar per kubikmeter vatten, säger limnologen David Landbecker som utfört mätningarna som ett projektarbete vid Uppsala universitet.

Han poängterar att det är svårt att göra långtgående jämförelser med Östersjön eftersom det saknas standardiserade analysmetoder. Men resultaten ger en första indikation.

Prover togs på 16 ställen, från Köping i väster till Rosenbad i Stockholm i öster. De högsta koncentrationerna uppmättes i Stockholm.

Vad fibrerna består av är inte fastställt. Kanske är det textilfibrer av plast, bomull eller ylle som sköljts ut från tvättmaskiner och inte fastnat i avloppsreningen.

Mätresultaten oroar David Landbecker.

-Mikropartiklarna hör inte hemma i sjön. Hur de påverkar ekosystemet är inte känt i dag, och jag menar att försiktighetsprincipen bör tillämpas.

Joakim Lücke, limnolog på Stockholm Vatten, oroas dock inte av resultaten.

– Sådana här partiklar kan vi relativt lätt få bort när vi renar sjövattnet för att producera dricksvatten.