Magnetbolag med snurr trotsar lågkonjunktur

2008-11-26 14:38  
Induktorn i mitten är tillverkad med centrifugalgjutning. Enligt Magcomp har den högre verkningsgrad och är tystare än de större konkurrenterna till höger och vänster.

Någon lågkonjunktur märks inte av på Magcomp i Eslöv. Avknoppningsföretaget tar in miljonbelopp till sin teknik för att gjuta magnetelement i centrifug. Och intresset från kunderna ökar.

Magcomp har säkrat sin första stora finansiering av en icke namngiven investerare. I dagsläget vill vd Fredrik Krantz inte avslöja exakt hur mycket pengar det rör sig om; affären offentliggörs först om någon vecka. Men han bekräftar att företaget tagit in i storleksordningen 15 miljoner kronor från en institutionell finansiär.

– Nu ska vi vidareutveckla tekniken och utveckla produkter i nära samarbete mer potentiella kunder, säger Fredrik Krantz.

Magcomp, som knoppades av från Lunds tekniska högskola 2005, utvecklar en ny metod för att tillverka magnetelement till elmotorer och generatorer. Komponenterna centrifugalgjuts av en blandning av järnpulver och epoxilim. Rotationen gör att metallen packar sig bättre, vilket ökar permeabiliteten. Fredrik Krantz räknar upp flera fördelar.

– Det är ett billigt sätt att producera exempelvis motorer utan manuellt inslag. Verkningsgraden är hög, förlusterna låga och man kan gjuta in exempelvis sensorer i materialet.

De första kommersiella produkterna är induktorer till en belgisk kund. Företaget har inte dragit igång någon marknadsföring än, men antalet förfrågningar ökar ändå.

– Vi märker inte av någon konjunkturnedgång. Förfrågningarna ökar snarare nu när företagen vill se över sina tillverkningskostnader och sänka energiförbrukningen, säger Fredrik Krantz.

Han räknar med att utöka personalstyrkan, som idag är tre personer, med ytterligare tre till sex medarbetare under 2009.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt