Må bästa vågkraftverk vinna - 110 miljoner kronor

2012-09-04 14:15  
Oyster från Aquamarine Power pumpar vatten genom en turbin på land.

I norra Skottland har startskottet gått för en tävling där det våg- eller tidvattenkraftverk som genererar mest ström under två år vinner motsvarande 110 miljoner kronor.

Priset går under namnet Saltire Prize och hittills har fyra företag antagit utmaningen. Tävlingen är en av de största i världen för utveckling av ny teknik och prissumman på 10 miljoner pund - motsvarande 110 miljoner kronor kommer från den skotska regeringen.

De tävlande är:

Aquamarine Power som utvecklat Oyster, en teknik som fångar kraften i kustnära vågor. Det hela kan beskrivas som en pump som pressar vatten med högt tryck genom en turbin på land. En animation som förklarar tekniken finns här.

Pelamis Wave Power är med i tävlingen med sin "sjöorm" Pelamis. Typisk ligger den 2 till 10 kilometer från kusten. Kraftverken liknar gigantiska röda ormar som består av halvflytande cylindriska sektioner som rör sig i vågorna. Olja pumpas då till hydraulmotorer som i som tur driver generatorerna. Strömmen leds sedan till land via en sjökabel. Vattenfall satsar på tekniken genom företaget Aegir Wave Power.

MeyGen satte sin första 1 MW-prototyp i vattnet under förra året. Som ett första steg i tävlingen planerar företaget att bygga sex tidvattenkraftverk som närmast liknar vindkraftverk under vatten.

ScottishPower Renewables siktar på att bygga ett tidvattenkraftpark på 95 MW som baseras på företagets egen undervattensturbin HS1000.

Genom tävlingen vill Skottlands regering locka fler företag inom våg- och tidvattenkraft till landet. Segraren utses 2017.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt