M vill ge ny kärnkraft förtur: ”Annat får stå tillbaka”

2022-08-30 13:32  
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna (M) vill införa ett "snabbspår" för ny kärnkraft. ”Ingen regering kan abdikera från en sådan fundamental uppgift som energiförsörjningen”, säger partiledare Ulf Kristersson.

Elpriserna har slagit rekord i augusti. M hävdar att problemet är en direkt konsekvens av kärnkraftsnedläggningen och den energipolitik som har bedrivits av den nuvarande regeringen.

– Om vi hade haft de fyra reaktorer som lagts ner under den här regeringens tid hade vi inte haft de här priserna, säger partiets energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin på en pressträff.

Samtidigt pekar experter på att kriget i Ukraina har drivit upp elpriserna.

Tog mer än 16 år

M:s huvudsakliga lösning är att bygga mer kärnkraft. Experter har påpekat att det kan ta lång tid innan nya reaktorer kan vara på plats. I Finland är en tredje reaktor på kärnkraftverket Olkiluoto ännu inte i kommersiell drift – trots att bygget pågått i mer än 16 år.

– Om man fattar besluten snabbt så säger de flesta bedömarna att man kan ha ny kärnkraft i Sverige på åtta till tio års sikt. Det är ungefär vad ny storskalig vindkraft tar, säger Ulf Kristersson.

Läs mer: Musk: ”Vi behöver mer olja – inte mindre”

M vill med "ett batteri av åtgärder" korta tillståndsprocessen för ny kärnkraft. Enligt miljöbalken får upp till sex olika myndigheter föra talan för att ta tillvara miljöintressen i mål hos mark-och miljödomstolarna.

I stället vill partiet att en myndighet tar hela ansvaret.

– Vi behöver bygga ny kärnkraft men det behöver också gå fortare, säger Carl-Oskar Bohlin.

Vill ge snabbspår

Vidare vill man införa en ny regel i miljöbalken som innebär att tillståndsärenden som rör byggnation av ny kärnkraft ska behandlas med förtur, ett så kallat "snabbspår".

– Det innebär att andra ärenden får stå tillbaka, men vi menar att det här är så samhällsviktigt ändamål att det måste ges förtur.

M vill också skjuta till extra medel till mark- och miljödomstolarna för att de så snabbt som möjligt ska kunna hantera ansökningarna, samt ta bort dagens ansökningsavgift på 100 miljoner kronor för nya kärnkraftsreaktorer.

Därtill vill M tillåta ny kärnkraft på fler platser än i dag, men i ett första steg på de platser där verken redan står. Partiet ser också framför sig att man kan bygga små modulära reaktorer, så kallade SMR:er, i anslutning till industri i behov av mycket el.

Bohlin bedömer att de 400 miljarder i kreditgarantier som M vill ge kärnkraften bör kunna räcka till ungefär tio kärnkraftsreaktorer i normal storlek, eller ungefär 30 SMR-enheter.

Säger ”blankt nej”

Ett argument som framförts i debatten om kärnkraft handlar om hur kärnkraftverk använts och attackerats under kriget i Ukraina. Krig är förfärligt och det som Ryssland gör är vansinnigt, men därför vill M stärka det svenska försvaret och snabbt gå med i Nato, säger Ulf Kristersson.

– Vi kan inte avstå från bra energiförsörjning för att vi tror att en framtida angripare skulle göra den skadan dessutom i vårt land.

Kärnkraft tar tid att bygga och lär, om processen påbörjas nu, bli en fråga för flera framtida regeringar. Ulf Kristersson är dock skeptisk till att sätta sig ned med andra partier på vänsterkanten för att diskutera energipolitik.

– Det är ständigt Socialdemokraternas önskedröm, nya samtal.

– Jag säger blankt nej till att föra samtal om kärnkraftens framtid med partier som vill avveckla kärnkraften. Men om partier säger att vi ska behålla kärnkraften och bygga ny, då finns det jättestort utrymme för sådana samtal, säger Kristersson.

Regeringen ger uppdrag om SMR

Som av en händelse publicerade regeringen sitt uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) om små och modulära reaktorer samma dag som Moderaterna gick ut med sina kärnkraftsförslag.

Redan i slutet av juni meddelade miljöminister Annika Strandhäll och energiminister Khashayar Farmanbar att regeringen skulle ge SSM ett sådant uppdrag. Men detaljerna har dröjt.

Nu framgår det att SSM ska se över vilken utveckling av regelverket som behövs för att det ska finnas förutsättning att nyttja både befintlig och framtida kärnkraft.

Regeringen vill att myndigheten ska inleda arbetet med att ta fram föreskrifter för ny reaktorteknik som små modulära reaktorer, samt analyserar förutsättningarna för tillståndsprövning av sådana reaktorer.

”Att bygga ny kärnkraft tar tid”

Avsikten med SMR är att reaktordelar ska serieproduceras i fabrik och sedan monteras på plats. Genom en modulär design kan flera enheter kombineras ihop till önskad anläggningsstorlek.

SMR-förespråkarna hoppas även att det ska gå enkelt att ge tillstånd för reaktortypen, genom att ett koncept som får godkänt sedan kan uppföras på flera platser.

Det vill regeringen att SSM inkluderar i sin analys, liksom hur internationell harmonisering av regelverken kan påverka tillståndsprövningen.

När det gäller den befintliga kärnkraften vill regeringen att SSM identifierar behov av utveckling av regelverk eller andra åtgärder. "Att bygga ny kärnkraft tar tid och det är viktigt att det finns förutsättningar att fortsätta nyttja befintlig kärnkraft i dess fulla kapacitet och under dess hela livslängd", skriver miljödepartementet.

SSM ska redovisa en del av uppdraget den 28 februari 2023 och resten senast den 31 juli 2023.

TT / Ny Teknik

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt