M och L vill lagstifta om framtida kärnkraft

2020-07-27 07:43  
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver tillsammans med Moderaternas parttiledare Ulf Kristersson på DN Debatt att lagstiftningen för kärnkraft måste ändras. Foto: Erik Simander/TT

Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) skriver på DN Debatt att den nuvarande kärnkraftslagstigningen är "hopplöst föråldrad" – och kommer med två förslag på hur den kan förändras.

De vill avskaffa förbudet mot att driva fler än tio kärnkraftsreaktorer i Sverige – och vill att det ska vara tillåtet att bygga reaktorer på fler ställen än de nu angivna platserna, skriver partiledarna på DN Debatt.

"Alternativ till fossilfritt bränsle"

Orsaken är enligt partiledarna att dagens lagstiftning inskränker utvecklingen av framtidens kärnkraft – som uppges vara ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ till fossilfritt bränsle och ett komplement till vattenkraft och vindkraft. För att på sikt säkra Sveriges elförsörjning krävs det utrymme för investeringar, forskning och utveckling på området, skriver de.

"Klimatkrisen och utmaningarna i den svenska energiproduktionen kan och måste mötas med ny teknik. Men då får inte politiken omöjliggöra teknikutvecklingen genom föråldrad lagstiftning."

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt