Lyckad dränkning av Fukushimareaktor

2011-04-28 08:36  

Försöket att dränka inneslutningen till reaktor 1 i Fukushima, och därmed bränslehärden, med kylvatten verkar lovande. Inga läckor har hittills upptäckts i inneslutningen.

Kärnkraftsoperatören  Tepco började på onsdagen att  testfylla inneslutningen till reaktor1, en av de havererade reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi, med stora mängder kylvatten.


Enligt Tepco är det ännu okänt hur hög vattennivån i inneslutningen nu är, men inga läckor har noterats hittills, uppger japanska NHK News.
Temperaturen i reaktorns topp sjönk i går 24 grader under försöket till 107 grader Celsius, medan bottentemperaturen sjönk med 12 grader till 98 grader. Även trycket i reaktorn uppges ha sjunkit.


Därmed verkar det kritiska testet att falla väl ut. Målet att hitta en stabil nödkylningslösning för reaktor 1 och reaktor 3. Tepco planerar att fylla dem helt med vatten i juli.


Experimentet beräknas avslutas på torsdagskvällen japansk tid.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt