Lösa kablar och strömförande stuprör – larm om brister i solcellsinstallationer

2018-03-20 07:43  
Foto: Pixbay

Egna solceller blir allt mer populärt i takt med att tekniken utvecklas. Men försäkringsbranschen varnar nu för att så många som fyra av fem installationer brister i säkerhet.

Länsförsäkringars besiktningar visar på brister i form av exempelvis kablar som hänger löst, dras genom taket på felaktiga sätt eller ligger oskyddade. I värsta fall kan detta leda till kortslutning och bränder eller att plåttak, hängrännor och stuprör blir strömförande.

– Det är många gånger ett stort bekymmer. Man har antagligen trott att det här är ofarliga ledningar, men tvärtom är det ganska höga spänningar där man kan skada sig rejält, säger Tomas Ekman, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Slarv och okunskap

Problemen orsakas av en kombination av slarv och framförallt okunskap, säger Ekman.

– Det här är ju en ny teknik med nya aktörer. Man har inte koll på regelverken helt enkelt. Det är ju inte bara elfirmor som gör det här, utan en annan bransch som måste få ytterligare information och utbildning.

Läs mer: Solcellsrevolutionen: Gigantiska parker – och solceller på hustak

Än så länge ser Länsförsäkringar ingen stor anströmning av skadeanmälningar, men installationerna är tänkta att hålla i 30–50 år och därför riskerar problemen att komma på längre sikt, säger Ekman. Det kan exempelvis handla om installationer på tak som inte är hållbara under så lång tid.

– Problemet lär inte uppstå i övermorgon, utan vi måste tänka många år framåt. Som det ser ut nu kommer det här att sticka i väg om vi inte får någon förändring.

Ny lag med krav på registrering

I fjol kom en ny elsäkerhetslag som innebär att företaget som utför installationen måste finnas med i Elsäkerhetsverkets register med rätt verksamhetstyp. Den nya lagen gör det lättare att agera vid olagliga installationer, men i slutändan är det innehavaren som bär ansvaret för att anläggningen är säker.

Läs mer: Låna ut taket till solpaneler

Tidigare i år föreslog regeringen att kravet på bygglov för att sätta upp solceller ska slopas. Till hösten ska det räcka med att i efterhand anmäla till kommunen att solpaneler satts upp.

– Detta kan innebära att fler aktörer kommer in på marknaden, och vi vill se till att de regler som finns verkligen följs. Vi har full dialog med utbildningsorganen så jag tror vi ska få ordning på det här.

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt