Londons telefonkiosker blir gröna

2014-10-02 06:32  
De röda telefonkioskerna i London ska bli gröna. Foto: TT

Ett av Londons mer kända landmärken är på väg att fasas ut - eller i alla fall skifta färg från röd till grön.

Den första telefonkiosken som drivs av solenergi har invigts.

Det var utanför tunnelbanestationen Tottenham Court Road som den första nya kiosken, målad grön, invigdes på onsdagen. Men tro inte att den blir som de gamla röda med myntinkast och tung lur. Nu snackar vi nya tider: de nya har fyra uttag vardera där stressade storstadsbor kan ladda mobiltelefoner eller surfplattor.

– När knappast någon Londonbo är komplett utan egna elektroniska prylar till hands är det på tiden att våra ikoniska telefonkiosker blir uppdaterade, tycker borgmästare Boris Johnson.

De nya telefonkioskerna har en solpanel på taket och elen lagras i batterier så att uttagen kan användas även sedan mörkret fallit.

De gamla röda kioskerna, av modell K6, introducerades 1936 och när de slutade tillverkas 1968 fanns omkring 70 000 utspridda över Storbritannien.

I dag är ännu cirka 11 000 i drift, men många är i långt framskridet stadium av förfall.

– Folk använder dem som toaletter när de är fulla, säger Harold Craston, en av det nya gröna alternativets initiativtagare.
Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Solenergi London

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt