Lokala elnät utesluts i nytt EU-förslag: ”Behöver rustas upp”

2021-03-29 07:25  
Regionala och lokala elnät nämns inte i det senast EU-förslaget för den gröna taxonomin. Arkivbild. Foto: Ola Torkelsson/TT

Stora delar av de svenska elnäten riskerar att få svårt att få investerare om EU:s senaste taxonomiförslag blir verklighet, rapporterar Ekot. Det handlar om regionala och lokala elnät, som utgör omkring 65 procent av Sveriges elnät, som inte nämns i det läckta utkastet till ramverk för EU:s så kallade gröna taxonomi.

– Vi tycker att det är en logisk kullerbytta, eftersom elnätet, även det lokala elnätet är en grundläggande bärare av fossilfri grön el i Sverige, säger infrastrukturminister Anders Ygeman (S) till radion.

Läs mer: Elnätsbolagen vann – nu väntar dubbelsmocka för elnätskunderna

Syftet med taxonomin är att ge investerare ett verktyg att se vad som är klimatmässigt hållbara investeringar. Även Emma Wiesner (C), ledamot i Europaparlamentet, är kritisk till att enbart stamnätet nämns, men inte de så kallade distributionsnäten.

– Vi har över 30 000 kilometer lokal- och regionnät i Sverige och ett stort behov av att rusta upp det, säger Emma Wiesner (C), ledamot i Europaparlamentet.

Helena Wande/TT

Mer om: Elnätet EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt