Lockheed Martin lockar med fusionsreaktor

2014-10-16 12:09  

Lockheed Martin säger sig ha gjort ett genombrott i teknik för fusionsreaktorer. Om fem år kan det finnas en fungerande prototyp. Nu letar företaget investerare.

Fusionsreaktorn är ett koncept som tagits fram av företagets forskningsavdelning "Skunk works". Företaget kallar det "compact fusion" eftersom idén är att skapa mycket små reaktorer.

Målet är en reaktor som tar upp 3 x 2 meter och har en effekt på 100 megawatt. Lockheed Martin säger sig kunna bygga en testreaktor inom ett år och en prototyp till en färdig produkt inom fem år. Om bara tio år kan det finnas en färdig produkt, enligt företaget.

Exakt vilka tekniska genombrott som gjorts vill företaget inte berätta, bara att flera patent är på gång och att de skulle göra det möjligt att bygga avsevärt mycket mindre reaktorer än de fusionsprojekt som pågått runt om i världen under flera decennier. Bränslet skulle vara deuterium och tritium

Anledningen till att Lockheed Martin går ut med informationen är att företaget söker partners både inom forskarvärlden och inom industrin.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt