Locket till Fukushimas reaktor 4 bärgas

2012-08-14 14:44  
Det 52 ton tunga locket läggs ner på planen nedanför reaktorbyggnaden. Foto: Tepco

När katastrofen drabbade kärnkraftverket i Fukushima blev locket till reaktor fyras inneslutning liggande kvar på golvet. Nu har Tepco lyckats lyfta ut det från byggnaden. Bärgningen är en milstolpe i arbetet med att ta hand om den raserade reaktorbyggnaden.

Tepco har påbörjat arbetet med att rensa upp i ruinerna efter reaktor 4 i Fukushima. Nu har det 52 ton tunga locket till reaktorinneslutningen lyfts ut.

Efter tsunamin den 11 mars 2011 förstörde vätgasexplosioner flera av reaktorbyggnaderna, bland annat 4:an. Där utgör nu golvet i reaktorhallen byggnadens tak. Det täcks av stål- och betongrester som måste avlägsnas innan Tepco kan bygga ett tält över byggnaden, något som redan gjorts på reaktor 1.

Reaktor 4 var stängd för översyn när katastrofen skedde och inget bränsle fanns i själva reaktorn. Locket hade lyfts åt sidan på golvet i reaktorhallen. Där blev det liggande bland bråten tills en av de jättekranar som finns på platsen kunde lyfta av det. Hela manövern tog bara 15 minuter. Allt arbete pressas till så kort tid som möjligt för att minimera arbetarnas exponering för strålning.

När den före detta reaktorhallen har städats upp planerar Tepco att tömma byggnadens förvaringsbassäng för uttjänt kärnbränsle. Den har nu täckts med en stålplattform. Tvärt emot tidigare farhågor är det mesta av bränslekassetterna i bassängen oskadade, men poolen innehåller stor mängder damm och nedfallet skrot.

Niklas Dahlin

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt