LKAB:s gamla malmtipp kan vara värd miljarder

2008-08-06 15:05  

För 70 år sedan ratade LKAB sådan järnmalm som innehöll mindre än 30 procent järn. Det slängdes på tippen. Men i den glödheta råvarumarknad som nu råder är den gamla malmtippen i Malmberget värd över en miljard kronor.

Ända sedan 1920-talet finns så kallat rågods på upplag vid den gamla gruvan vid Tingvallskulle mellan Malmberget och Vitåfors.

Malmbitar som inte var tillräckligt järnrika fraktades bort med linbana till tippen på Tingsvallskulle och där har de legat i mer än 60 år.

- På den tiden var gruvbrytningen och malmförädlingen ganska primitiv. Jag kan tänka mig att man helt enkelt vägde malmbitarna med handen och på tyngden avgjorde vilka som var värda att förädlas vidare. Resten fick gå till tippen, säger Anders Henriksson, förädlingschef i Malmberget och Svappavaara, till Ny Teknik.

Men med dagens höga priser på järnmalm blir den gamla tippen värdefull och LKAB bygger nu upp en sovringsanläggning med krossning och malmseparering på Tingsvallskulle.

Under hösten ska man göra ett fullskaleförsök med 150.000 ton rågods som efter krossning och magnetseparering på Tingvallskulle kommer att blandas in i den vanliga malmförädlingen i Vitåfors.

- Det ligger nog flera miljoner ton järnmalm på Tingvallskulle. Jag skulle tro att vi kan få ut cirka en miljon ton råmalm om vi fullföljer projektet, säger Anders Henriksson.

Med dagens höga järnmalmspriser skulle den gamla tippen på Tingvallskulle vara värd över en miljard kronor, tror Anders Henriksson.

Dessutom är råvaran billig eftersom den redan ligger färdigbruten ovan jord.

- När järnmalmsmarknaden är så het som den är i dag behövs det inte många procent malm i berget för att göra den lönsam. Nu ratar vi gods som innehåller 10 procent järn, men om hundra år kanske det materialet blir värdefullt, säger Anders Henriksson.

Men trots allt är rågodset på Tingvallskulle bara en droppe i havet. Järnmalmen från de många Malmbergsfälten ger sammantaget cirka 10 miljoner ton färdiga produkter - per år.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt