Ljusglimt för solpanelsbolaget i Blekinge

2009-01-09 14:46  

PV Enterprise i Vilshult i Blekinge har skrivit ett ramavtal med en av sina tyska kunder värt 200 miljoner. "En ljusglimt i konjunkturmörkret", säger vd Esbjörn Thordeman till Ny Teknik.

- Tyskland är världens största marknad för solcellspaner. Vi ser ramavtalet som ett styrkebevis – att våra produkter är konkurrenskraftiga i Tyskland, säger Esbjörn Thordeman.

En tredjedel av volymen i ramavtalet kommer att säljas till en stor el-fackhandel i Tyskland.

- Vi räknar med att marknaden vaknar till liv igen under våren och vi är fulla av tillförsikt om att ramavtalet ska bli bra, säger Esbjörn Thordeman.

PVE har haft ett dystert år med två prognosneddragningar – från en väntad omsättning i våras på 550-650 miljoner för 2008 till 450 miljoner i första nedjusteringen den 23 oktober till 385 miljoner i den andra den 5 december.

- Det går alltid ned under hösten och vintern, men i år har marknaden minskat mer än vanligt.

Esbjörn Thordeman tillträdde som vd för fyra månader sedan. Hans första åtgärd var att stänga fabriken i Tarnow i Polen med cirka 50 anställda.

All produktion flyttas nu till Vilshult strax norr om Olofström, där man i dag är drygt 30 anställda.

- Vi kommer nog att behöva anställa en handfull nya medarbetare till våren, men vi har å andra sidan redan dragit ned med ett tiotal extraanställda under hösten.

PVE köper sina solceller från olika tillverkare runt om i världen och bygger samman dem till moduler med måtten 1682 mm x 1041 mm. Själva solcellen har måtten 6x6 tum. Det är själva aluminiumramen som är unik för PVE.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt