Ljuset väger tungt i lampans energibalans

2009-05-27 08:59  

Miljöbelastningen från en glödlampa härrör till 98 procent från energiförbrukningen när den är tänd, resten är från tillverkningen av lampan.

Det visar en undersökning av energibalansen hos olika lamptyper som presenteras i senaste utgåvan av Siemens forskningsmagasin Pictures of the future.

Lamptillverkaren Osram har där redovisat miljöbelastningen hos olika lamptyper, från råvaruproduktion till uttjänt produkt.

Slutsatsen är att 98 procent av miljöbelastningen kommer från användningen av lampan. Detta skulle vara ytterligare ett argument för det riktiga i förbudet mot glödlampor som successivt inför inom EU de kommande åren.

Enligt undersökningen är lysrörslampor de minst miljöbelastande, trots att de innehåller kvicksilver. Lampan ger 80 procent lägre koldioxidutsläpp än glödlampan tack vare de mycket lägre energiförbrukningen under brinntiden.

Inte ens om lampan inte blir miljömässigt riktigt omhändertagen så är kvicksilverutsläppen från lampan lägre än de kvicksilverutsläpp som kommer från kolbaserad elproduktion, enligt Osrams energibalansberäkningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt