Ljuset följer din cykelfärd

2009-09-10 14:44  

Rörelsestyrt, solcellsdrivet och med energisnåla lysdioder. I nästa vecka invigs en ny typ av high-tech-belysning för cykelleder i Västerås.

Cykelleden ligger mörk, tills någon kommer trampande. Då tänds lysdioderna i några stolpar framåt, för att slockna igen när cyklisten eller fotgängaren passerat. All energi kommer från batterier som laddats av solceller under dygnets ljusa timmar.

I nästa vecka invigs den nya belysningen på en 3 kilometer lång cykelled i Västerås, som tidigare inte haft någon belysning alls.

-Vi vill skapa större trygghet åt de som cyklar och går på leden, säger Ulf Palm på Tekniska nämnden i Västerås.

Ytterligare en fördel är att bilisterna på bilvägen som korsar cykelleden förvarnas när en cyklist närmar sig.

Stolparna är drygt 80 centimeter höga och sitter med 15 meters mellanrum. De kommer inte att ge samma starka ljus som konventionella gatulyktor. Men det blir ett ledljus.

Att kostnaden blev så pass låg var ett viktigt argument för kommunen. Installationen går på cirka 600 000 kronor, att jämföra med minst 2,5 miljoner för vanlig belysning. Dessutom räknar kommunen med att spara 250 000 kronor i elförbrukning om året.

–Om ett år ska vi utvärdera tekniken. Faller det väl ut kan vi komma att bygga fler såna här leder där det idag inte är ekonomiskt möjligt att installera konventionell belysning, säger Ulf Palm.

Den rörelsestyrda belysningen är utvecklad av företaget Safezone Traffic System i Alingsås. Västerås är den första kommunen som installerar tekniken.

Charlotta von Schultz

Mer om: Cykelljus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt