Ljusare tider för etanolen

2008-09-16 23:00  
Grafik: Jonas Askergren

För ett år sedan tog Ny Teknik tempen på 15 kända etanolprojekt i Sverige. Då såg det nattsvart ut. Nu har spannmålspriserna fallit och optimismen återvänt. Inga nya skrotningsplaner, men några satsningar har försenats och andra har ändrat inriktning, till exempel mot biogas.

- Såväl tekniken, kunskapen, inriktningen som debatten har börjat mogna, säger forskaren Pål Börjesson på miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola.

För två år sedan var allt som rörde etanol guld och gröna skogar. Nästan inget kring bränslet ifrågasattes i den allmänna debatten - och det var osunt, anser Pål Börjesson.

Ett år senare blev det kärvt för etanolföretagen. Skyhöga spannmålspriser, skyddstullar och en debatt om det oetiska i att omvandla mat till drivmedel satte käppar i hjulen.

Efter ytterligare ett år har debatten nyanserats och tekniken mognat. Ny Tekniks kartläggning visar att nästan alla projekt nu tror på framtiden.

Kartläggningen visar också att tillverkarna det senaste året har tvingats se över sina produktionskedjor och vilka råvaror de använder.

- I stället för att som i början använda vad som helst går de nu över till effektivare råvaror och miljövänligare processer, säger Pål Börjesson.

Bland företagen talas det numera allt mer om att utveckla energikombinat: anläggningar som - beroende på råvara - kan producera biogas, etanol el, värme och där man satsar på att ta ut maximalt ur råvaran.

Nordisk etanolproduktion, Neab, i Karlshamn har till exempel tecknat avtal med Eon, som ska köpa den biogas anläggningen producerar. Samtidigt är planerna att tillverka 130 000 kubikmeter etanol.

Pål Börjesson tror att etanolen från svenska jordbruksgrödor kan spela en viktig roll som dörröppnare för nya biodrivmedel.

- Just nu kan man se hur det bildas nätverk mellan biltillverkare, etanolproducenter och de företag som tillverkar anläggningarna - och det underlättar fortsatt utveckling.

Däremot tror Pål Börjesson inte att etanolen från jordbruksgrödor kan ersätta mer än en mind-re del av den bensin vi använder i dag.

- Men producenterna kommer att överleva för det finns en jättestor marknad för etanol, men också för biprodukter som används som foder.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt