Ljudsignal från vindkraftverk ska skrämma bort fåglar

2015-03-12 12:50  

En vindpark i finska Björneborg ska utrustas med radarsystem som upptäcker fåglar – och en ljudsignal, som skrämmer bort dem från rotorbladen.

Det finska företaget Suomen Hyötytuuli har en park med elva vindkraftverk på kusten vid Björneborg i sydvästra Finland. Nästa år ska antalet utökas till 22 kraftverk.

- Vi har en del sällsynta fåglar i området, som vi vill skydda. Därför investerar vi en halv miljon euro i det nya radarsystemet, säger Suomen Hyötytuulis vd Toni Sulameri.

Systemet ska kartlägga fåglarnas flygrörelsemönster och eventuella förändringar i dem. Man vill också undersöka om kraftverken i sig påverkar fåglarnas beteende.

En annan viktig aspekt är att man vill hindra utrotningshotade fåglar från att dödas av rotorbladen.

- Vi tror att radarn ska kunna upptäcka stora fåglar, eller större flockar av små fåglar, på upp till tio kilometers avstånd. Om de närmar sig kraftverken ska en automatisk ljudsignal användas för att skrämma bort dem, förklarar Toni Sulameri.

Tekniken har utvecklats av konsultföretaget Pöyry och finska Statens tekniska forskningscentral, med hjälp från Tammerfors tekniska universitet.

I både Finland och Sverige förekommer det att planerade vindkraftverk stoppas av hänsyn till utrotningshotade fåglar. Anton Steen, analytiker på branschorganisationen Svensk Vindenergi, kan dock inte uttala sig om hur vanligt det är.

– Vi undersöker faktiskt den saken just nu. Men de planerade kraftverk som faktiskt får avslag är nog ändå bara toppen på ett isberg. Förekomst av stora rovfåglar är den enskilt vanligaste orsaken till att vindkraftprojekt stoppas redan på planeringsstadiet, säger han.

Radarsystem liknande det i Björneborg har varit på förslag på Gotland.

- Men mig veterligt har det aldrig testats i praktiken i Sverige, säger Anton Steen.

Kan detta vara ett sätt få färre kraftverk stoppade?

- Jag kan inte uttala mig om det innan jag vet mer om tekniken, kostnaderna och så vidare. All teknik som kan minska antalet dödade fåglar är naturligtvis välkommen. Men när det gäller rovfåglar, är det överlägset effektivaste sättet att inte bygga i de områden där de håller till.Följ Ny Teknik på Facebook!


Få senaste nytt i Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev. Prenumerera här

Tommy Harnesk

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt