Livsfarliga miljögifter göms i gamla byggnader

2012-07-30 13:30  

Miljögiftet pcb ökar risken för stroke. Ämnet är förbjudet men finns kvar bland annat i fog- och golvmassor i gamla byggnader. Svenska forskare är först med att belysa sambandet.

Miljögifter som pcb och ddt fördubblar risken att drabbas av stroke. Det konstaterar Uppsalaforskarna Lars Lind och Monica Lind i en ny studie.

- Det här är den första studie som utvärderat om det finns ett samband mellan förhöjda värden av organiska miljögifter och stroke. Och resultaten är tydliga, säger Lars Lind, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Forskarna har tidigare visat att förhöjda nivåer av PCB i blodet kan kopplas till åderförkalkning i halspulsådern. Resultatet baserade sig på en studie av 1 000 äldre i Uppsala. Men åderförkalkning i halspulsådern är även en viktig riskfaktor för stroke. Därför valde forskarna att följa samma grupp under ytterligare fem år för att se om det finns ett samband mellan stroke och pcb-halten i blodet.

- De som hade förhöjda nivåer av pcb hade ungefär en fördubblad risk att få stroke jämfört med de som hade låga nivåer. Då har vi även tagit hänsyn till effekten av traditionella riskfaktorer för stroke, exempelvis högt blodtryck, diabetes och fetma.

Studien pekar även ut insektsmedlet ddt som en riskfaktor, förhöjda värden ger även här en fördubblad risk för stroke jämfört med personer med låga värden i blodet.

Pcb och ddt är förbjudna i Sverige och många andra länder, men eftersom de är långlivade finns de fortfarande kvar i miljön. Pcb finns till exempel fortfarande kvar i byggnader perioden 1956 till 1973 och kan läcka ut i samband med rivning eller renovering, exempelvis i fog- och golvmassor.

Forskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental International.

Svensk mikrovågshjälm hittar blödningen

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt