Linser ökar effekten i solcellen

2008-03-28 07:30  

Linser som koncentrerar solljuset mot små effektiva solceller kan ge en verkningsgrad på 35 procent. I Spanien byggs nu ett kraftverk med en ny typ av solceller från tyska Concentrix.

Grundidén bakom Concentrix solcell är att komma ifrån användningen av kisel, som det ständigt råder brist på. Utvecklingsgruppen hos Concentrix, som härstammar från forskningsinstitutet Fraunhofer, valde en lösning med små, effektiva, men dyra solceller av germanium, indiumfosfid och galliumarsenid.

För att ta hand om solstålarna sätter Concentrix fresnellinser strax ovanför cellerna, och fokuserar ljuset 500 gånger. Den aktiva solcellen är bara 2,3 mm i diameter. De byggs i flera lager av olika material, som har till uppgift att omvandla var sina delar av ljusspektrum till elenergi. Eftersom materialåtgånge är liten blir de trots allt kostnadseffektiva.

På så vis kan verkningsgraden bli så hög som 35 procent.

Inom kort börjar Contentrix bygga ett solkraftverk i Spanien som i första skedet ska få en effekt på1,7 MW och när det är helt utbyggt 3 MW.

Tillverkningen av solpanelerna sker i tyska Freiburg där en ny fabrik tas i drift i sommar. Den får en kapacitet att tillverka solpaneler med en effekt på 25 MW per år, rapporterar tidningen VDI Nachrichten.

För finansieringen på över 90 miljoner kronor för den nya fabriken står schweiziska investeringsbolaget Good Energies. Samma företag svarar för finansieringshjälp i världens största solenergiföretag, Q-Cells, som i november 2006 köpte merparten i svenska Solibro, som också utvecklat en solcell som inte baseras på kisel.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt