Lillgrunds snurror <br></br>stiger upp ur havet

2007-08-06 09:50  

Öresundspendlarna har första parkett i det nya vindskraftsskådespelet på Lillgrund söder om Öresundsbron. Där växer nu 48 stora vindkraftverk sakta upp ur havet och i november kommer världens tredje största vindkraftspark till havs att stå klar.

Det är den statliga energijätten Vattenfall som bygger vindkraftsparken på Lillgrund, en investering på 1,8 miljarder kronor.

Med 48 vindkraftverk på sammanlagt 110 MW effekt kommer Lillgrund att kunna producera 0,33 TWh per år, vilket ger elektricitet till drygt 60.000 hushåll.

Protester mot höga torn
Projektet är kraftigt försenat av alla protester mot byggnadsloven, bland annat att höjden på vindkraftsverket skulle få öka från 105 meter till 115 meter från vattenytan till översta vingspetsen.

Under våren har man gjutit betongfundamenten på havsbotten men avvaktat med bygget ovanför havsytan. Men i juli slog Kammarrätten i Göteborg fast att det var OK med 115 meter och bygget kunde fortsätta.

Nu är det full fart. De 260 ton tunga vindkraftverken slutmonteras och skeppas ut från Nyborg i Danmark tre åt gången och monteras på de befintliga fundamenten på Lillgrund.

Drygt 70 miljoner per år i stöd
Lillgrunds vindkraftpark får ekonomiskt stöd genom två statliga stödsystem - elcertifikat och miljöbonus.

Vattenfall får lika många elcertifikat som Lillgrund producerar mätt i megawattimmar per år, det vill säga 330.000.

Priset på certifikaten ligger på 150-200 kronor per MWh, vilket innebär ett ekonomiskt stöd på 50-65 miljoner kronor per år från elcertifikaten, enligt uppgifter på Lillgrunds hemsida.

Miljöbonusen ger 120 kronor per MWh och beräknas efter projektets livslängd.

Om anläggningen är igång i 25 år uppgår antalet "fullasttimmar" till cirka 100.000, vilket ger en miljöbonus på 25 kronor per MWh. Totalt för Lillgrund blir det 8 miljoner kronor per år i miljöbonus fram till år 2026.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt