Lignin ersätter kol i värmeverk

2006-06-06 23:00  

Det nybildade företaget Lignoboost drar igång en pilotanläggning i värmländska Bäckhammar för att utvinna biobränslet lignin ur biprodukter från massaindustrin. Ligninet ska ersätta kol i Stockholms kraftvärmeverk.

Forskningsföretaget STFI-Packforsk har utvecklat en teknik att utvinna biobränslet lignin ur biprodukter från massaindustrin.

Nu startar de Lignoboost, ett företag som ska driva en pilotanläggning vid Bäckhammars bruk i Kristinehamn i Värmland. Det handlar om att utvinna 4 000 ton lignin ur svartlut varje år.

- Processen har utformats tillsammans med bland annat forskare vid Chalmers och gör att ligninet blir renare och mycket torrare jämfört med tidigare kända utvinningsprocesser, så att det går att använda som bränsle. Ett av de patent som ligger till grund för den nya processen handlar om hur kemin fungerar vid avvattning och tvätt av lignin, säger Per Tomani, som är ansvarig för forsknings- och utvecklingsprogrammet ?Framtida resursanpassad massafabrik? vid STFI-Packforsk.Nästan hela årsproduktionen på 4 000 ton köps av Fortum som därmed kan ersätta en liten del av kolet i Stockholms kraftvärmeverk i Värtan. Det räcker till el och värme för motsvarande 1 300 villor. Ligninet transporteras med tåg.

- Vi skulle kunna blanda in 20 procent lignin, 35 000 - 40 000 ton, i kolet utan större svårigheter. Nu byter vi ut 1,5- 2 procent och om det fungerar och skogsindustrin bygger ut processen är vi beredda att köpa mer, säger Eva-Katrin Lindman vid Fortum Värme.

Enligt STFI-Packforsk kan en fullskalig process komma att installeras vid något massabruk redan nästa år. Bruken kan då utvinna biobränslet i anslutning till sodapannorna i fabriken. Det kan ge mer än tio gånger så mycket lignin som demonstrationsanläggningen.

- Det kan komma ett beslut om att bygga en första fullskaleanläggning redan 2007, säger Per Tomani.

Vid vilket bruk det kan bli aktuellt att bygga säger han inte. Men bland annat amerikanska Weyerhaeuser, Södra Cell och Stora Enso är med i ett forsknings- och utvecklingsprogram kring tekniken.

För massabruken kan det ge flera fördelar. Ligninet kan ersätta eldningsolja i mesaugnarna. Dessutom kan massabruken som installerar tekniken höja kapaciteten på produktionen, till halva kostnaden jämfört med att bygga ut sodapannan. Processen avlastar sodapannan i massabruket.

I sodapannan förbränns den biprodukt som bildas vid pappersmassaframställning, svartlut. Det ger värmeenergi samtidigt som de kemikalier som används i processen kan återvinnas.

Siv Engelmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt