Lidar synar vindturbinens svall

2011-05-06 09:44  
Vindsvall vid Horns Rev. Foto: Vattenfall

Hur påverkar svallet bakom turbinen andra vindsnurror? Amerikanska forskare söker svaret med hjälp av en noggrann ”ljusradar”, lidar.

Vindkraftparkernas turbiner producerar inte bara el. De bildar kraftig turbulens också, i svall som sprider sig bakom snurran ungefär som kölvattnet bakom en snabb båt.  Problemet är att de starka luftvirvlarna kan sänka effektivitet för andra turbiner i närheten och i värsta fall skada dem.

Nu startar ett stort amerikanskt forskningssamarbete för att analysera vindsvallet i detalj.  Målet på sikt är att förbättra turbinernas design för att öka effektivitet och sänka kostnaden för vindkraft.

Forskarna ska använda en noggrann ”ljusradar” (LIDAR, Light Detection And Ranging) för att skapa tredimensionella bilder av vindens hastigheter och riktningar. Mätningarna ska göras i en bred luftkil både framför och bakom en 2,3 megawattssnurra i Colorado vars vingspets når 145 meter över marken.

Det ska förhoppningsvis ge större förståelse för hur vindstötar och snabba förändringar i vindriktningen påverkar turbinen och hur svallet bakom snurran.

Bland deltagarna finns forskare från Lawrence Livermore National Laboratory, University of Colorado, de amerikanska myndigheterna NOAA, National Oceanic and Atmospheric Sdministration, och NREL, National Renewable Energy Laboratories.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lidar Turbulens

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt