Liberalernas krav: Kvarts miljard till kärnkraftsteknik

2020-08-26 07:50  
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: TT

Liberalerna vill anslå en kvarts miljard kronor till kärnkraftsteknik i kommande forskningspropositioner. Det är ett villkor för att partiet ska stödja regeringens samlade förslag på området, säger partiledare Nyamko Sabuni.

– För dem som vill ha vår medverkan i forskningspropositionen och anslagen till energiforskningen så behöver vi bli överens om att också kärnkraften ska omfattas av forskningen om framtidens energiförsörjning, säger Sabuni till TT.

Forskningspropositionen, samt den separata delen om energiforskning, läggs fram senare i höst, men anslagen till forskning berörs i budgetförhandlingarna. Liberalerna vill se en del av anslagen öronmärkta för forskning om kärnkraftsteknik, gärna sådan om mindre reaktorer.

Förnybart inte nog

– Det räcker inte med (forskning) om bara förnyelsebara källor som vi har i de energipolitiska målen, alla fossilfria källor måste omfattas, säger Nyamko Sabuni.

– Det finns mycket mer att göra och att upptäcka att få mer och mindre, effektivare reaktorer där man också kan återanvända kärnbränslet.

Sabuni tror på stöd för sin linje från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Däremot lär det inte bli något från dem hon budgetsamarbetar med _ S, MP och C.

Kravet på 250 miljoner kronor totalt över de fyra år den kommande propositionen om energiforskningen täcker är ett villkor för att L ska stödja propositionen, enligt Sabuni.

– Ja, precis så, säger hon.

Läs mer: Wallenius: ”Första steget mot blykylda reaktorer inom 15 år”

Energiminister Anders Ygeman (S) säger att arbetet med proppsitionen pågår och han vill inte kommentera kraven från L.

Höjda basanslag

Vad gäller den stora forskningspropositionen vill Liberalerna öka anslagen så att de landar på 15 miljarder 2025, en ökning men uppemot 5 miljarder.

– Vi behöver höja ambitionsnivån, säger Sabuni.

Läs mer: Unikt avtal – reaktor säkrar elnätet i sommar

Hon vill se basanlagen till universitet och högskolor höjda, med kvalitet som tyngsta kriterium.

– Vi ser gärna mer pengar till basanslag, utifrån kvalitet, inte regionalpolitik.

Lars Larsson/TT

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt