Liberalerna: Sänk skatterna på el – ”Ska dämpa kostnadschock”

2022-08-04 13:35  
Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och partiledare Johan Pehrson. Foto: Stefan Jerrevång/TT

För att komma till rätta med de skenade elpriserna vill Liberalerna sänka momsen på el från dagens 25 procent till 6 procent. Partiet vill dessutom sänka energiskatten på el, i ett första steg med 5 öre/kWh (6,25 öre/kWh inklusive moms).

”Den prisutveckling vi ser på el i mellersta och södra Sverige är på en nivå som kräver politiska åtgärder för att mildra konsekvenserna för hushåll och konsumenter”, heter det i ett pressmeddelande.

– Det handlar om hur människor ska klara av de chockhöjda elpriserna. Sverige går mot mörkare tider, vi vet inte hur kallt det blir i vinter, men att priserna kommer stiga, säger L-ledaren Johan Pehrson vid en pressträff.

– Hushållen pressas medan staten gör vinster, fyller partiets ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson i.

Enligt partiets beräkningar skulle momssänkningen och en lägre elskatt betyda sänkta kostnader på omkring 20 000 kronor per år för en eluppvärmd villa i södra Sverige.

– Det här är ett vallöfte från Liberalerna, vi vill se till att dämpa den kostnadschock som kommer att gröpa ur människor plånbok, säger Johan Pehrson.

Partiets målsättning är att elskatten på lång sikt, när de offentliga finanserna tillåter, åtminstone ska halveras från dagens nivå.

 

 

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt