Lena Ek tappar tålamodet med kärnkraften

2012-03-22 08:06  
Lena Ek efterträdde Andreas Carlgren som miljöminister i höstas. Båda är centerpartister. Lena Ek var ledamot av Europaparlamentet från 2004 tills hon blev statsråd i den svenska regeringen den 29 september 2011. Foto: Martina Huber

Miljöminister Lena Ek vill ha besked om säkerheten på de svenska kärnkraftverken. ”Någonstans kan man börja tappa tålamodet”, säger hon och hotar med att dra in tillstånden.

Lena Ek har kallat till sig Strålsäkerhetsmyndigheten för att få en lägesrapport om säkerhetsarbetet på de svenska kärnkraftverken. Utredningen ska vara klar i oktober men Lena Ek vill redan nu informera sig om arbetet.

- Jag blir irriterad över att man ständigt upptäcker brister i säkerhetsrutinerna. Man kan jämföra med processindustrin och flygindustrin där gjorda arbeten och årliga uppgraderingar kontrolleras minutiöst, säger Lena Ek till SvD.

Det var en SvD-artikel tidigare i veckan som fick Lena Ek att agera. I artikeln radas den senaste tidens många brister i säkerhetskontroller och rutiner upp.

Framför allt gäller det Vattenfallägda Ringhals som haft upprepade problem och som i höstas och vintras tvingats stänga samtliga fyra reaktorer. Och fortfarande står R2 stilla och väntas inte gå igång förrän i början av april.

Men också i Oskarshamn har Eonägda OKG haft stora problem i samband med uppgraderingar och moderniseringar av sina reaktorer. Just nu stor O1 stilla.

Vattenfallägda Forsmark har klarat sig bättre driftsmässigt men har också klara brister i säkerhetskontrollerna.

Lena Ek utesluter inte att regeringen kan tvingas dra in tillståndet för kärnkraftsbolag om inte säkerheten är tillfredsställande.

- Om expertmyndigheten inte är nöjt med säkerhetskulturen och hur säkerhetsfrågorna hanteras i kärnkraftsbolagen är det ultimata att dra in drifttillståndet, säger hon till SvD.

På tisdag den 27 mars är det öppet hus på Ringhals kärnkraftverk. Man försöker helt enkelt ta tjuren vid hornen och låta folk ställa frågor direkt till de ansvariga på anläggningen.

Så här skriver man i inbjudan:

”Vad är det egentligen som händer på Ringhals? Dammsugare som brinner och reaktorer som står stilla när elen behövs som bäst. Ta chansen och ställ din fråga direkt till oss.”

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt