Lena Ek kritisk till säkerheten

2012-10-09 13:13  

Miljöminister Lena Ek är starkt kritisk mot att aktivisterna så lätt kunde ta sig in på kärnkraftsområdena. Nu kallar hon till sig kraftbolagen Eon och Vattenfall till ett möte i morgon.

Efter Greenpeace-aktionen i morse kallar miljöminister Lena Ek kraftbolagen Eon och Vattenfall till möte på regeringskansliet i morgon onsdag.

Sedan tidigare hade hon ett möte inbokat med Strålsäkerhetsmyndigheten. Men nu vill hon att kraftbolagen Eon och Vattenfall lämnar förklaringar till hur det kunde vara så enkelt för aktivisterna att ta sig in på de skyddade områdena på Ringhals och Forsmark.

-Enligt avtal med staten har de ansvar för inre säkerheten, jag vill nu att de förklara hur de upprätthåller den, säger Lena Ek (c) till Ny Teknik.

Sammantaget 53 aktivister från Greenpeace tog sig in på Ringhals och Forsmark i morse, varav 37 på Forsmark och 16 på Ringhals. Ytterligare nio aktivister greps också av polis strax utanför Forsmark. Miljöorganisationen gjorde en liknande aktion på Forsmark för två år sedan då 20-talet aktivister tog sig in på kärnkraftsverkets skyddsområde med hjälp av en gammal brandbil och klättrade upp på en reaktorbyggnad.

Lena EK (c) är mycket kritiskt över att säkerhetsfrågorna inte är lösta och att hennes företrädare Andreas Carlgren krävde skärpt säkerhet av kraftbolagen

Jag har talat med ansvarig både på Strålsäkerhetsmyndigheten och på Ringhals som säger att det fysiska skyddet fungerade som det skulle. Vad tycker du?

-Jag avvaktar med kommentarer till den frågan tills att jag träffat dem i morgon.

Nu var det Greenpeace som iscensatte en spektakulär händelse men vad hade kunnat hända om mer illasinnande personer tagit sig in?

-Det spekulerar jag inte i.

Vi har haft stresstester som varit relaterade till händelserna i Fukushima, är det också dags för EU att besluta om liknande tester beträffande terrorhot?-Jag satt ju i EU-parlamentet när Fukushima inträffade var med och krävde starkare och tuffare stresstester än de som skedde. Men det där är pågående arbete och vi fortsätter driva den linjen.

-Men däremot jag vill höra nu om vad ägarna som har ansvaret säger.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt