Ledlampan som vänder upp och ner på tekniken

2012-09-04 10:02  

Sätt drivelektroniken i globen, dioderna i sockeln och låt vågledare sprida ljuset i alla riktningar. 3M vänder upp och ner på tekniken i ledlampan.

Amerikanska 3M har utvecklat en led-lampa som inte liknar någon annan. Medan andra lamptillverkare sätter lysdioderna i globen och drivelektroniken i sockeln så gör 3M precis tvärtom.

I en ring i sockeln sitter tio lysdioder som lyser rakt uppåt. Ljuset leds längs globens kontur tack vare en vågledare som får ljuset att spridas över hela ytan och stråla ut i alla riktningar. Allt för att efterlikna ljuset från en matt glödlampa.

Drivelektroniken sitter inuti globen, en fiffig lösning eftersom det är mer rymligt och luftigt där jämfört med i sockeln där elektroniken brukar sitta. Många ledlampor har därför skrymmande kylflänsar för att förhindra att lysdioderna blir för varma och tappar såväl ljusstyrka som livslängd. I 3Ms lampa hjälper smala slitsar i globen till att ventilera bort värmen.

3M lanserar två olika lampstyrkor. En på 13,5 watt som ger 800 lumen och kan ersätta en 60 watts glödlampa. Den andra är på 8,5 watt och ger 450 lumen, vilket motsvarar en 40 watts glödlampa. Båda finns i två versioner för varmvitt respektive kallt ljus. Llivslängden sägs vara 25 år om man använder lampan tre timmar om dagen i snitt.

De nya lamporna ska börja säljas i Walmart-butiker över hela USA under hösten. Priset för den starkare lampan är enligt uppgifter i amerikansk press 25 dollar, motsvarande cirka 175 kronor.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lysdiod Oled

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt