Ledlampa får mjölken att rinna till

2015-09-25 09:30  
Gården Miller´s Court i brittiska Worcester ökar mjölkproduktionen med svensk led-belysning. Foto: Uni-Light

En ny, svensk led-armatur får brittiska kor att producera mer mjölk. Nu installeras belysningen även i Sverige.

Att blått ljus gör oss alerta är väl känt. De korta våglängderna dämpar kroppens produktion av sömnhormonet melatonin, och då blir vi pigga - människor såväl som kor.

För kornas del ökar även mjölkproduktionen. Det utnyttjar svenska Uni-Light i en ny led-armatur för djurstallar. Belysningen har en kombination av dioder som efterliknar ljuset på en sommaräng. Då sjunker kons melatoninhalter medan mjölkproduktionen ökar med upp till tio procent, enligt företaget.

De första användarna är 270 kor på den brittiska gården Miller's Court i Worcester. Nu har företaget fått sin första svenska beställning från Hulterstad gård söder om Mjölby.

- Detta kan faktiskt vara en del av lösningen för våra svenska mjölkbönder. Att öka intäkterna med 8-10 procent betyder mycket, säger Uni-Lights vd Björn Naumburg.

En typisk installation betalar sig inom sex månader, enligt företaget.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt