Läsarna: Inför pant på lampor!

2013-03-18 08:31  
Inför pant nu på lampor kvicksilverhaltiga lampor, föreslår läsare. Montage. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

LÄSARKOMMENTARER. Pant eller förbud? Förslagen är radikala i kommentarerna till Ny Tekniks artikel om kvicksilverhaltiga lampor på avvägar.

Flera av de som läst artikeln och kommenterat föreslår nya grepp för att komma till rätta med problemet att lysrörslampor med kvicksilver felaktigt slängs i glasreturen och hushållssoporna.

”Lätt som en plätt? Sätt tydlig PANT på dessa prylar och kunderna får den tillbaka vid återbördande av förbrukade produkter, allt från små batterier till lysrör” föreslår exempelvis signaturen Stig Palm.

Signaturen Akkamaan håller med och argumenterar ”Återvinning ska vara något som producent-återförsäljare-konsument ska ta ansvar för, inte allmänna skattebetalare”. Signaturen Mange tycker att mellan fem och tio kronor per lampa är en lagom nivå på panten. Signaturen Lampo förespråkar betydligt högre belopp: 10 euro per lysrör/lågenergilampa. Fast själv köper han bara Led-lampor numera.

Det gör även signaturen Göran som vill porta lågenergilamporna, som han kallar kvicksilverbomber, från marknaden. ”Förbjud alla lampor med kvicksilver. Dessa lampor uppfyller sällan vad som utlovas. Att en 11-wattare skulle lysa lika bra som en 60-Watts glödlampa är en våldsam överdrift. Dessutom tar det lång tid att innan de uppnår max.” skriver han.

Signaturen Kristoffer är inne på samma linje ” Eftersom LED nu är ett reellt alternativ istället för kompaktlysrör borde väl dessa snarast förbjudas som glödlampan gjorde.” och får bifall från signaturen PMA ”Precis! Jag tror inte att det kommer att dröja så länge.”

Flera läsare kritiserar i stället glödlampsförbudet. Så här skriver signaturen Thorsten Schütte ”Det var ett stolleprov att tvinga bort glödlampor till förmån för lågenergilampor. Det hade varit bättre med lite is i magen att vänta in diodlampor direkt och hoppa över mellansteget med kvicksilverlampor!”. Signaturen Pixator håller med och frågar sig hur återvinningen går till i Neapel.

Debatten handlar även om varför folk inte lämnar sina gamla lampor till återvinning. Signaturen Jan undrar hur svårt det egentligen kan vara ” Alla lysrörslampor ska inlämnas till återvinningen. En återvinning som nu funnits i över 20 år och finns i alla landets kommuner. Hur f-n kan man ha missat det?????”.

Flera kommentatorer replikerar att det inte alls är så lätt. Närmsta återvinning ligger långt bort, kräver att man har bil och det saknas miljörum i bostadsområdet. Ergo skriver att han måste gå 1,5 mil för att komma till enda stället i kommunen som han känner till där lamporna kan lämnas in.

Signaturen Anders lämnar in lamporna korrekt, men skriver att han inser att många inte gör det. ”Tyvärr verkar myndigheter strunta i hur folk gör utan utgå ifrån hur folk borde göra - naivt.”

Signaturen Carl föreslår en lösning ”Fanns det en låda för dessa lampor bredvid varje glasiglo vore problemet löst.”, skriver han.

Omkring 1 100 läsare har hittills svarat på frågan ”Vet du hur du sorterar lampor rätt?”. Av dessa har 54 procent svarat ”Ja” och resterande 46 procent ”Nej”.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt