Läsarna: ”Imponerande - men dyr lösning”

2015-06-18 14:26  
Till vänster syns de två batterilagren med en kapacitet på 144 kWh. Till höger den nyinköpta elektrolysören. Foto: Jörgen Appelgren

LÄSARNAS. I går lanserade vi Ny Tekniks nya tävling, Sveriges smartaste hem, med att skriva om Hans-Olof Nilssons off-grid-hus. Huset engagerade läsarna: Imponerande teknikprojekt - men kostnaderna avskräcker.

Många har hört av sig och kommenterat artikeln om Hans-Olof Nilsson som satsar på egen vätgas för att göra sig oberoende av elnätet.

Ett imponerade teknikprojekt anser de flesta.

”Världens roligaste lekstuga. Skulle väldigt gärna besöka hans hus och bolla idéer och tankar med honom. Jag lyfter min doktorshatt för honom”, skriver ”Docenten” 

”En riktig ingenjör som tycker det är roligt att hitta lösningar på problem istället för att sitta på läktaren och gnälla, ” skriver signaturen ”dfs”.

”Dalaibo” tackar och skriver: ”Du bryter ny mark för att vi skall kunna bli självförsörjande igen. Något som storindustrin för att för att motarbeta. Vi skall vara deras slavar. ”

”Martin Lundmark, Elkraft, LTU”: ”För femtio år sedan, när elberoendet var lågt, var det ett stort önskemål från många att få bli anslutna till ett kraftnät. Idag när elberoendet är högt, talar många om att frigöra sig från elnätet. Det är intressant att följa hur du och andra lyckas. Lycka till, Hans-Olof, i ditt pionjärarbete.”

Men många ryggar också inför både tid och kostnader. Signaturen ”Rune” tycker i för sig att det vore bra att vara självförsörjande,  ”men det är inget jag har lust att betala för eller lägga tid på.”

”Haha, shit vad elskåp, elektronik och allt vad det var. Såg ju mer ut som om det var taget från någon industri än villa :) Men definitivt ett coolt projekt som inspirerar”, skriver ”nn”.

”Bruno” kallar det ett dyrt och avancerat hobbyprojekt.

”Filur” efterlyser mer stöd: ” Tråkigt att man inte tittar mer på nationell nivå hur man kan stödja privata ombyggnader, sedan är ju återbetalningstiden för ett dylikt system mot vanlig elkostnad tveksam, det bör ju kostat en miljon och det får man en jäkla massa el för innan man kan räkna hem det.”

”Christian” tycker att det är smartare att köpa el och fjärrvärme. ”Den centraliserade energiproduktionens motsvarande anläggning, ett proppskåp och en fjärrvärmecentral, ryms på 1/2 kvadratmeter väggyta. Helt underhållsfria anläggningar dessutom!”

”Jan” är inne på samma linje och skriver: ”Jag har en riktigt smart energilösning som kräver minimalt arbete för mej. Jag har en kabel som kommer in i huset som levererar min ström. När jag behöver mer så får jag automatiskt tillgång till mer ström och när jag inte använder så mycket så kommer det mindre ström. Detta är en riktigt smart uppfinning som gör mitt liv så mycket enklare.”

Läs mer: Har du ett smart hem? Tävla med oss!

 

Gilla Sveriges Smartaste hem på Facebook!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt