Läsarna: Här är gatan med flest solpaneler

2017-03-10 06:00  

Klockaregården i Linköping slår Skrindvägen i Uppsala i solcellstäthet. På Klockaregården har 67 procent av husen solceller.

Ny Teknik berättade nyligen om Jonas Nordström, som trodde att hans gata, Skrindvägen i Uppsala, var den solcellstätaste i landet. Där har 35 procent av husen solceller på taket.

En vaken läsare har påtalat att Linköping borde slå Uppsala. Och mycket riktigt. På Klockaregården i Linköping har 10 av 15 hus solceller. Det motsvarar nära 67 procent.

– Det tycker vi är glädjande. Solceller är en samhällsekonomiskt bra installation, säger Bengt Magnusson, chef för bygginspektionsavdelningen på Linköpings kommun.

Att just Linköping verkar ha den solcellstätaste gatan är inte helt förvånande, eftersom kommunen med sina 3 090 kW toppade listan över installerad solcellseffekt i början av 2016.

För att stödja solcellsinstallationer har kommunen valt att inte ta ut några avgifter för sådana bygglovsansökningar.

– Men man ska ansöka om bygglov inom detaljplanelagda områden. Det är för att vi ska ha rådighet över eventuella konflikter med kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, säger Bengt Magnusson.

Bengt Magnusson Foto: Linköpings kommun

Husen på Klockaregården är byggda av HSB och ingår nu i bostadsrättsföreningen Gasellen. Solcellerna monterades mellan 2012 och 2015.

– Installationen omfattar 700 kW, det är inte så dåligt. Den ger 620 000 kWh per år, berättar Jaan Israelsson, byggprojektledare på HSB.

Läs mer:

Läs mer: Energimyndigheten: ”Vi försöker städa upp krånglet”

En annan läsare som har hört av sig är Thore Andersen i Årsunda utanför Sandviken. Han menar att hans gata Sörbyvägen slår Skrindvägen i Uppsala. Men på Sörbyvägen handlar det inte om solceller utan om solfångare, som värmer luft.

Thore Andersen Foto: Privat

Sex av 14 villor på gatan, 43 procent av husen, har luftsolfångare som ger värme och ventilation när solen skiner.

Solfångarna är Thore Andersens egen uppfinning. Han har tagit fram en byggsats med en mörk duk, termostat och fläkt. Allt som behöver läggas till är gamla fönster.

– Många byter fönster i sina hus och då går många fönster till skroten helt i onödan. Dessa fönster är perfekta för att bygga en billig och effektiv luftsolfångare av, berättar han.

När solen värmer upp duken slår termostaten i gång fläkten. Via en aluminiumslang leds varm luft in i huset.

Thore Andersen har hjälpt många av grannarna att få upp solfångare på sina hus. Dessutom säljer han byggsatsen i sitt företag TA Teknik & Fritid.

– År 2010 fick jag Sandvikens kommuns miljöpris för mina solfångare, berättar han.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt