Läsarna går igång på värmeljus

2012-11-27 09:40  
Innan du lämnar värmeljuset till återvinning så ska du pilla loss den lilla metallbiten som håller fast veken i koppen, manar återvinningsföretagen. Foto: Jörgen Appelgren

Varför måste man peta bort vekeshållaren ur koppen? En artikel om återvinning av värmeljus fick fart på Ny Tekniks läsare.

Innan du lämnar värmeljuset till återvinning så ska du pilla loss den lilla metallbiten som håller fast veken i koppen, manar återvinningsföretagen. Orsaken är att vekeshållaren innehåller järn, medan koppen är av aluminium. I återvinningsprocessen fastnar järnet på magneter, och om vekeshållaren sitter fast i stearinet i botten så följer även koppen med.

Artikeln väckte starka känslor och läsarkommentarerna strömmade in på nyteknik.se. ”Löje”, ”trams och idioti” och ”jaga mygg” är några exempel på ilskna inlägg. Många är irriterade på att ansvaret läggs på konsumenten, däribland signaturen Eric L som skriver ”När denna typ av problem dyker upp bör samhället ställa krav på förpackningsindustrin.”

Olle P är inne på samma spår: ”Så länge det inte finns någon pant har ju inte användaren nån anledning att peta bort veken. Varför ska konsumenten betala för att återvinningsföretagen ska tjäna mer pengar på nånting som dom får gratis. Uppenbart ska ju kostnaden för bortpetandet ligga på återvinningsföretagen.”

Andra lägger ansvaret på värmeljustillverkarna. ”OM den lilla järnbiten är ett problem så får tillverkarna ändra sin konstruktion så att den går att återvinna” skriver Johan.

Banders är en av flera läsare som har egna förslag på hur problemet kan lösas: ”Om man gör vekeshållaren i aluminium också och med en enkel stuknitning håller fast den i centrum av koppen är ju frågan löst.” Signaturen Plexar förespråkar en annan lösning ”Mal ner allt metallskrot till flis, magnetseparera och smält. Hur svårt kan det vara?” Ytterligare en idé kommer från RoiMatti som föreslår att ljus och hållare ska säljas separat. ”Då kan hållarna vara av vilket obrännbart material som helst” skriver han, medan Lars tipsar om att värma upp soporna så att stearinet smälter.

Signaturen Realist ifrågasätter om vi ens ska bry oss om att återvinna värmeljus ”Precis när jag petar bort veken tänker jag på andra i andra länder som eldar ved och annat skit utan rening... skärpning alltså, resurserna måste gå till de folktäta länderna” argumenterar han.

Andra argumenterar för återvinning. "De livscykelanalyser som gjorts konstaterar ju att miljönyttan ändå är större" skriver Johannes, medan Banders konstaterar: ” Vi sopsorterar inte för oss själva. Vi sopsorterar för vårt släktes framtid!”

Sven ifrågasätter om vi över huvudtaget ska använda värmeljus eftersom paraffin är en fossil oljeprodukt som ger upphov till utsläpp av koldioxid vid förbränning. "Förbjuder man det onödiga myset och tänker på miljön så behöver man inte bry sig om veken. Kanske dax för en ljusfri måndag??” undrar han. Signaturen Ledden ser en annan lösning "Problemet är övergående, nu finns bra "värmeljus" med LED-lampa som ser mycket levande ut och kommer att konkurrera ut de gamla som även är en brandfara. Ett nytt problem med batteriet kanske men det finns ju lösningar på det."

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt